Okrzyknięto je jednymi z najbardziej trujących. Polacy się nimi zajadają

Są jednymi z najbardziej docenionych warzyw przez zwolenników zdrowego odżywiania. Wiosną lądują na prawie każdym stole. Tymi warzywami są słynne szparagi. Jednak wg badań naukowców z Hamburga ta roślina wcale nie jest taka zdrowa, jak się wydaje.

Czy szparagi na pewno są zdrowe?
Czy szparagi na pewno są zdrowe?123RF/PICSEL

Popularny szparag, inaczej szparag lekarski (Asparagus officinalis), jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie.

Szparagi jedną z najbardziej toksycznych roślin

Największe centrum produkcji znajduje się w Chinach. Jest ceniony ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Jadalne są młode pędy zwane zwyczajowo szparagami lub też wypustkami szparagów.

W handlu królują białe i zielone odmiany, które pomimo różnic są pędami tego samego gatunku. Odmienna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, zaś białe rosną przysypane ziemią.

Jednak w tegorocznym konkursie na najbardziej toksyczną roślinę drugie miejsce zajął właśnie szparag lekarski.

QUIZ Czy znasz polskie nazwy modnych warzyw i owoców? Sprawdź

Szparagi wcale nie są takie zdrowe

W plebiscycie organizowanym przez Ogród Botaniczny w Hamburgu na podium najtoksyczniejszych roślin znalazły się szparagi. Na pierwszym miejscu znalazła się wisteria (glicynia) - wisząca roślina ozdobna z rodziny bobowatych.

Jak się okazuje, tajemnica potencjalnej toksyczności szparagów tkwi w ziemi. Pędy kumulują szkodliwe substancje, które przenikają do gleby, m.in. pestycydy, chlorany. W związku z tym są naszprycowane metalami ciężkimi, np. kadmem.

Związki te oczywiście negatywnie wpływają na zdrowie, szczególnie na układ oddechowy, wątrobę oraz nerki. Dlatego spożywanie szparagów odradza się osobom z dną moczanową (podagrą) oraz tym, którzy leczą się na kamienie nerkowe.

Szparagi zawierają puryny, a te gromadzą kwasu moczowy w organizmie. Osoby mające problemy z perystaltyką jelit mogą mieć uczucia wzdętego brzucha po spożyciu szparagów.

Szparagi zawierają mnóstwo metali ciężkich. Pozyskują je z glebyudo72123RF/PICSEL

Nie tylko szparagi są toksyczne dla zdrowia

Eksperci zalecają spożywanie warzyw i owoców ze sprawdzonych upraw. Jednak nie tylko w szparagach można znaleźć toksyczne związki. Informowaliśmy o wszechobecnym mikroplastiku, który jest zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zaktualizowano właśnie listę produktów spożywczych, które zawierają mikroplastik. Do niechlubnej grupy dołączyły m.in. ryby, sól czy cukier.

Jak się okazuje, różowa sól himalajska może zawierać cząsteczki plastiku. Badania z University of Queensland wskazują, że każde 100 gramów ryżu może zawierać od 3 do 4 miligramów mikroplastiku.

W przypadku ryżu błyskawicznego ilość ta wzrasta. Tym samym panierowane krewetki mają ok. 300 kawałków mikroplastiku na porcję. Zaś paluszki rybne znajdują się w rankingu najbardziej zanieczyszczonych białek. Mikroplastik nie ominął też białka roślinnego - jabłka i marchew również go zawierają. Badania wskazują, że oba te produkty mogą mieć ponad 100 tys. cząstek mikroplastiku na gram.

Papugi kakadu lubią maczać jedzenie w jogurcie. Zaskakujące odkrycie naukowcówJeroen Stephan Zewald, Alice Marie Isabel Auersperg, CC BY 4.0materiały prasowe