Produkcja mięsa odbiera czystą wodę. Wystarczy ograniczyć jedzenie go

Miliony Amerykanów pije wodę skażoną azotanami
Miliony Amerykanów pije wodę skażoną azotanamiJean-Marc Barrere/Hans LucasAFP

W skrócie

  • Zamiana 10 proc. mięsa w diecie Amerykanów na alternatywne białka mogłaby znacząco ograniczyć zanieczyszczenie wód gruntowych azotanami.
  • Największe korzyści środowiskowe przynosi redukcja spożycia wołowiny, która generuje najwięcej zanieczyszczeń i zużywa najwięcej zasobów.
  • Wdrożenie alternatywnych białek napotyka na bariery, takie jak wyższe ceny, dostępność i konieczność zmian infrastrukturalnych oraz wsparcia politycznego.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Modelowa zamiana mięsa na alternatywy

Dwuwarstwowy burger z wołowiną, plasterkami pomidora, liśćmi sałaty, żółtym serem, cebulą i sadzonym jajkiem w bułce z sezamem, umieszczony na tacy wyłożonej papierem.
Mięso ma wielki ślad węglowy123RF/PICSEL

Zobacz również:

Największy ślad ekologiczny ma wołowina

Krowa
KrowaSCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICAAFP

Alternatywy nie są pozbawione kosztów

Nierównomierny efekt w różnych regionach

Przeszkody: akceptacja, ceny, infrastruktura

Polityka i rolnictwo: dwa klucze

Bieliki wróciły na wolność. Cudem udało się je uratowaćPolsat NewsPolsat News