Chiny zakazały drobiu z Polski. Obawiają się, że mięso wywoła epidemię
Oprac.: Jakub Wojajczyk
Chiny ponownie wprowadziły zakaz importu mięsa drobiowego z Polski. Decyzja wynika z występowania w Polsce ognisk ptasiej grypy H5N1.
W związku z wystąpieniem ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy H5N1 w Polsce chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły decyzję o wprowadzeniu zakazu importu produktów drobiowych - poinformował w piątek portal Cailianshe. Poprzednie embargo zostało zniesione w czerwcu, trwało od 2020 r.
Chiny zakazały importu drobiu z Polski
"Aby zapobiec epidemii i chronić bezpieczeństwo hodowli zwierząt i bezpieczeństwo biologiczne w Chinach", władze podjęły decyzję o zakazie "bezpośredniego lub pośredniego importu drobiu i produktów z nim związanych z Polski" - poinformowały w komunikacie chińskie służby celne. Zakaz obowiązuje od 4 września 2024 r.
Polska 23 sierpnia zgłosiła Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 w województwie lubuskim.
Produkty drobiowe wysłane do Chin przed 4 września zostaną poddane ścisłej kwarantannie i testom przed ich zwolnieniem, a wysłane po tej dacie będą zwracane lub niszczone - wyjaśniają chińskie władze.
Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński ocenił w rozmowie z PAP, że wszczęta przez Chiny procedura zawieszenia importu drobiu z Polski ma charakter rutynowy, a branża liczyła się z tym, iż dojdzie do podobnej sytuacji.
Producenci drobiu chcą, aby Chiny przyznały Polsce prawo do regionalizacji. Inne kraje - takie jak Japonia, Filipiny czy Korea Południowa - wydają pozwolenia na import drobiu z Polski według konkretnych obszarów, zaś Chiny - dla całego kraju.