Najlepsze jabłka na świecie wybrane. Dwie odmiany są z Polski

Natalia Charkiewicz

Oprac.: Natalia Charkiewicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,6 tys.
Udostępnij

Polskie jabłka opanowały podium - zajęły 2. i 3. miejsce w prestiżowym rankingu portalu Taste Atlas. Jabłka łąckie i jabłka grójeckie znalazły się w pierwszej dziesiątce najlepszych odmian na świecie. To duże wyróżnienie polskich sadowników.

Jabłka grójeckie i łąckie zajęły drugie i trzecie miejsce w rankingu najlepszych jabłek na świecie wg portalu Taste Atlas
Jabłka grójeckie i łąckie zajęły drugie i trzecie miejsce w rankingu najlepszych jabłek na świecie wg portalu Taste AtlasBogdan SarwińskiEast News

Prestiżowy portal turystyczny Taste Atlas, zajmujący się także tematyką kulinarną, stworzył ranking dziesięciu najlepszych odmian jabłek. Podium zdominowały owoce z Polski.

Polskie gatunki w TOP 10 najlepszych jabłek na świecie

Choć nie zajęliśmy pierwszego miejsca, to i tak mamy powód do dumy. Polskie jabłka grójeckie tylko o 0,1 punkta przegrały z liderem rankingu - jabłkami Mila Zagoras Piliou z Grecji (które otrzymały 4,5 punktów).

Trzecie miejsce przypadło jabłkom łąckim z Małopolski. W zestawieniu znalazły się też owoce spoza Europy - z USA, Kanady, Australii czy dalekiej Japonii.

Dlaczego jabłka grójeckie i łąckie są tak wyjątkowe?

Jabłka grójeckie z Mazowsza mają jedną z najdłuższych historii w Polsce. Ich początek sięga 1545 r., kiedy to królowa Bona otrzymała duże połacie ziemi w powiecie grójeckim, o które później dbała i ustanowiła liczne przywileje dla sadowników.

Smak jabłek grójeckich jest uzależniony od odmian - może być słodki, słodko-kwaśny, słodko-winny, kwaskowaty, winny lub nawet korzenno-winny. Jest bardziej wyrazisty i aromatyczny od jabłek uprawianych w innych regionach kraju.

Owoce z sadów grójeckich charakteryzują się większym niż zazwyczaj "rumieńcem" na skórce. Czerwony kolor wpływa nie tylko na wygląd jabłka, ale świadczy też o wyższej zawartości barwników pod skórką.

Jabłka łąckie z kolei rosną w Kotlinie Łąckiej w Małopolsce. Pierwsze wzmianki o sadownictwie w tym regionie pochodzą już z XII w. Jabłka łąckie są bardzo soczyste i rumiane. Mają też mocny aromat. Charakteryzują się stosunkowo wysoką kwasowością, określaną przez koneserów jako "górska zielona nutka".

Co ciekawe, polskie jabłka z Kotliny Łąckiej znalazły się w 2014 r. nawet na znaczkach pocztowych. Wydano je w limitowanej edycji prezentującej produkty regionalne z Polski. Jabłka łąckie zdobiły znaczki o nominale 5 zł.

Jabłka grójeckieWikimedia Commons

Polskie jedzenie króluje na świecie

W innym rankingu Taste Atlas polska kiełbasa wędzona zdobyła pierwsze miejsce. Powody do dumy mają też polscy pszczelarze. Jak informowaliśmy, cztery miody z Polski również znalazły się w rankingu turystycznego portalu.

W pierwszej dziesiątce uplasowały się aż cztery miody z naszego kraju - miód drahimski (z wrzosów, gryki, lip i rzepaku), kurpiowski (miód wielokwiatowy z domieszką spadzi ze świerku i sosny), podkarpacki miód spadziowy (o korzennym zapachu i żywicznym smaku) oraz miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (o ostrym i gorzkawym smaku).

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Owoc zamiast mięsa? Dżakfrut to nowe superfood
      Owoc zamiast mięsa? Dżakfrut to nowe superfoodINTERIA.TVAFP
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1003
      Super
      relevant
      270
      Hahaha
      haha
      99
      Szok
      shock
      108
      Smutny
      sad
      52
      Zły
      angry
      28
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      1,6 tys.
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na