1,6 mln Polaków żyje w ubóstwie. W ten weekend w kraju odbędą się zbiórki jedzenia
Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi 26. edycję świątecznej zbiórki żywności. Akcja pod hasłem "Święta godne, a nie głodne" odbędzie się w dniach 25-26 listopada, a żywność będzie można zostawić w ponad 2 tys. sklepów. W zeszłym roku w ten sposób udało się zebrać 250 ton żywności.
W całej Polsce - zarówno w sieciach handlowych jak i w mniejszych palcówkach - przeprowadzona zostanie stacjonarna zbiórka żywności dla potrzebujących. To już 26. raz kiedy Banki Żywności zbierają jedzenie dla najbardziej potrzebujących. W tym roku odbędzie się ona pod hasłem "Święta godne, a nie głodne".
Masz za dużo? Podziel się
W wybranych sklepach ustawione zostaną specjalne kosze, do których będzie można włożyć produkty żywnościowe z długim terminem przydatności jak np. ryż, mąka, kasza, makaron, konserwy, przetwory, czy słodycze. Akcję będzie można również wesprzeć finansowo za pośrednictwem strony internetowej.
Za zebrane w ten sposób pieniądze zostanie zakupiona żywność dla potrzebujących.Przed 2020 rokiem banki żywności zbierały rocznie średnio 700 ton produktów. Najgorszy był pandemiczny 2020 rok, kiedy zebrano zaledwie 76 ton żywności. Rok temu w ramach świątecznej akcji było to już 250 ton."Obecnie żyjemy w naprawdę ciężkich czasach.
Podwyżki cen sprawiły, że w skrajnym ubóstwie znajduje się 1,6 mln Polaków, a wiele osób nierzadko większą część przychodu musi przeznaczać na żywność.
Banki żywności przypominają ponadto o problemie marnotrawstwa żywności. Na świecie marnotrawi się 1/3 wyprodukowanej żywności, co stanowi 1,3 mld ton. W Polsce zgodnie z raportem Federacji, to jest 5 mln ton żywności, z czego 3 mln ton to straty wygenerowane przez gospodarstwa domowe. Najczęściej marnowanymi produktami są: pieczywo (37,1 proc.), owoce (30,3 proc.), warzywa (24,1 proc.), wędliny (16,6 proc.).
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 banki żywności w całej Polsce. Członkowie odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów itd.