Unia Europejska nie zmusi nas do jedzenia owadów. I tak już je spożywamy

Wojciech Słomka

Czy Unia Europejska każe nam jeść owady?
Czy Unia Europejska każe nam jeść owady?123RF/PICSEL

Owady na talerzu? To nic nowego

Zobacz również:

Owady są coraz bardziej popularnym daniem na europejskich stołach
Owady są coraz bardziej popularnym daniem na europejskich stołach123RF/PICSEL

Jemy owady i nawet o tym nie wiemy

Zobacz również:

    Popularne szczególnie w Azji jadalne owady mogą by źródłem witamin i innych składników odżywczych
    Popularne szczególnie w Azji jadalne owady mogą by źródłem witamin i innych składników odżywczych123RF/PICSEL

    Walory smakowe i dietetyczne jadalnych owadów

    • Żelazo - kurczak 0,4 mg, wołowina 2,4 mg, świerszcze 1,8 mg, mączniki 2,1 mg;
    • Magnez - kurczak 33 mg, wołowina 23 mg, świerszcze 19 mg, mączniki 62 mg;
    • Wapń - kurczak 5 mg, wołowina 9 mg, świerszcze 37 mg, mączniki 15,6 mg;
    • Witamina B1 - kurczak 0,1 mg, wołowina 0,1 mg, świerszcze 0,2 mg, mączniki 0,11 mg;
    • Witamina B12 - kurczak 0,4 mcg, wołowina 1,4 mcg, świerszcze 19,3 mcg, mączniki 0,13 mcg.
    Twierdzenie, że Unia Europejska każe nam jeść owady jest sporym nadużyciem
    Twierdzenie, że Unia Europejska każe nam jeść owady jest sporym nadużyciem123RF/PICSEL

    Nikt nikogo nie zmusi

    Zobacz również:

      Ogromna dynia wyhodowana na Podkarpaciu. Waży prawie tonęPolsat NewsPolsat News