Sałata
Sałata (Lactuca L.) to rodzaj, który obejmuje około 100 gatunków roślin. Pierwotnie występowała w krajach basenu Morza Śródziemnego i Azji. Natomiast ze względu na zastosowanie spożywcze obecnie jest uprawiana na większości kontynentów.
Sałata - najważniejsze informacje
Wśród tego rodzaju można wymienić sałaty roczne i dwuletnie. Ze względu na dużą różnorodność gatunkową, liście sałaty mogą mieć rozmaite kształty i rozłożenie. Kwiaty tej rośliny są koszyczkowe.
Popularne odmiany sałaty
Sałata to popularnie uprawiana roślina w przydomowych warzywniakach. Wśród chętnie wybieranych odmian można wymienić:
- sałatę Lollo – ma dekoracyjne liście w odcieniach zieleni lub bordo, które są cenione ze względu na smak,
- rokiettę siewną – znaną pod nazwą rukola; ma długie i nieregularne liście oraz orzechowy aromat,
- sałatę masłową – ma orzeźwiający smak i kruche liście.
Ta roślina to chętnie wybierany składnik do kanapek czy sałatek.
Szkodniki, które atakują sałatę
Ta roślina przy uprawie gruntowej jest narażona na ataki szkodników, takich jak:
- mszyce – żerują na liściach i zarażają roślinę wirusem mozaiki sałaty,
- ślimaki – atakują rośliny i mogą spowodowanie całkowite zniszczenie plonów,
- drutowce – larwy uszkadzają korzenie i liście.
Zaleca się kontrolę sadzonek i ich ochronę przed szkodnikami, gdyż mogą one doprowadzić do porażenia roślin.
Jak uprawiać i pielęgnować sałatę?
Sałata najlepiej rozwija się na podłożu gliniasto-piaszczystym, które jest żyzne. Idealne warunki do wzrostu znajdzie na nasłonecznionym stanowisku. Możliwa jest także uprawa w półcieniu. Sałata jest wrażliwa na wysokie temperatury, dlatego w okresie letnim zaleca się zabezpieczanie jej przed promieniowaniem UV.