Brudny plastik. Gdzie wyrzucać opakowania po mięsie, serze czy rybach?
Oprac.: Tomasz Wróblewski
Plastik ma szerokie zastosowanie przy tworzeniu opakowań na mięso, ser, ryby i inne produkty spożywcze. Jego popularność wynika z trwałości, niskiego kosztu i zapewniania odpowiednich warunków na przechowywanie jedzenia. Warto jednak zastanowić się, co później zrobić z pudełkami z tworzywa sztucznego. Gdzie wyrzucać opakowania po mięsie, serze czy rybach?
Spis treści:
Czemu plastik nadal ma zastosowanie w opakowaniach na żywność?
Obecnie plastik w opakowaniach jest trudny do wyeliminowania. Choć wiele firm dąży do jak najbardziej ekologicznego działania, to tworzywa sztuczne nadal wiodą prym w tworzeniu opakowań do przechowywania żywności. Takie materiały są tanie, a przy tym doskonale sprawdzają się jako opakowania jedzenia.
Można jednak ograniczyć negatywny wpływ plastiku na środowisko naturalnego poprzez recykling. Podczas tego procesu tworzywo sztuczne jest segregowane, oczyszczane, rozdrabniane i ponownie przetwarzane. W efekcie butelka po wodzie czy tacka po mięsie znajduje nowe zastosowanie. Ponadto zmniejszony jest negatywny wpływ na środowisko naturalne, a ilość emitowanych odpadów ulega redukcji.
Gdzie wyrzucać plastikowe opakowania po mięsie, serze czy rybach?
Wiele osób zastanawia się, gdzie wyrzucać plastikowe opakowanie po mięsie, rybach czy serze. Odpowiedź jest prosta — takie śmieci powinny trafić do żółtego kontenera na plastik. Zanim jednak wyrzucisz tackę po produktach zwierzęcych, zadbaj, aby odpowiednio ją oczyścić. Należy usunąć wszelkie resztki organiczne i opłukać opakowanie z plastiku pod bieżącą wodą. Następnie osusz je i daj do pojemnika na odpady z tworzywa sztucznego.
Czy w podobny sposób należy potraktować styropianowe tacki, na których było mięso lub ser? Takie produkty nie powinny trafić do żółtego kontenera. Brudne odpady ze styropianu należy umieścić w pojemniku na śmieci zmieszane. Następnie trafią one na linie do segregacji. Niektóre odpady zmieszane są wykorzystywane ponownie, np. w roli paliwa dla firm produkcyjnych czy jako ogrzewanie komunalne.
Gdzie wyrzucać opakowania papierowe po wędlinach i serze? Nie powinny one trafić ani do żółtego, ani do niebieskiego pojemnika na odpady. Należy je wyrzucić do kontenera na śmieci zmieszane.
Co jeszcze wrzucamy do plastiku?
Do żółtego pojemnika nadają się plastikowe opakowania po wędlinach, mięsie, serze czy rybach. Należy tam także wyrzucić kubeczki po nabiale. Wystarczy je opłukać z resztki jogurtu czy śmietany i dać do żółtego pojemnika. Do tworzyw sztucznych zalicza się również zużytą folię spożywczą, a także... metalowe puszki. Jeśli kupiłeś konserwę lub ryby, to umyte opakowanie również wyrzuć do żółtego pojemnika.
Coraz więcej producentów opakowań spożywczych umieszcza stosowne informacje, które pomagają prawidłowo zakwalifikować odpady. Dzięki temu poprawna segregacja śmieci staje się łatwiejsza i coraz więcej surowców podlega procesowi recyklingowi. Ponowne przetworzenie materiałów jest korzystne dla środowiska naturalne i ogranicza ilość odpadów na planecie.