Naukowcy odkryli nowy gatunek ryby. Ma ponad pół metra długości
Oprac.: Wojciech Brzeziński
Badania genetyczne przeprowadzone przez japońskich i wietnamskich badaczy pozwoliły im odkryć nowy gatunek ryby. I nie mówimy tu wcale o kruszynce. Nowoopisany gatunek strzępiela ma ponad pół metra długości.
Strzępiele długozębne to spore drapieżniki spotykane na rafach koralowych wzdłuż wybrzeży wschodniej Azji. Są też uważane za miejscowy przysmak i chętnie łowione przez miejscowych rybaków.
Okazuje się, że wietnamscy smakosze będą mogli dodać do menu jeszcze jednego przedstawiciela tej rodziny. Badanie opublikowane w czasopiśmie „Species Diversity” potwierdziło, że dwie formy strzępieli żyjących u wybrzeży Wietnamu, Chin i południowego Tajwanu to faktycznie odrębne gatunki. Zespół naukowców z Japanese Fisheries Research and Education Agency, Kanagawa Prefectural Museum of Natural History oraz Vietnam Academy of Science and Technology przeprowadził analizę genetyczną i morfologiczną, aby rozstrzygnąć trwający od dziesięcioleci spór.
Dwóch kandydatów, jeden spór
„Od lat naukowcy debatowali o tym, czy te dwie grupy strzępieli stanowią w rzeczywistości odrębne gatunki”, stwierdził kierujący badaniami Bob Yirka. Problem dotyczył dwóch grup strzępieli długozębnych zamieszkujących południowe rejony Morza Południowochińskiego. W XVIII i XIX wieku europejscy naukowcy uznali je za osobne gatunki, którym nadano nazwy E. bruneus i E. moara. Z biegiem lat wątpliwości jednak narastały, a obie formy ostatecznie połączono pod jedną nazwą – E. bruneus.
Aby rozstrzygnąć tę kwestię raz na zawsze, zespół zjeździł targi rybne u wybrzeży Morza Południowochińskiego, kupując strzępiele złowione przez rybaków. Następnie okazy poddano analizom morfologicznym i genetycznym.
Naukowcy porównali cechy fizyczne ryb, takie jak kształt ciała, czy położenie płetwy grzbietowej. Uzyskane dane uzupełniono sekwencjonowaniem materiału genetycznego ryb. Wyniki jasno wykazały, że nie mowa tu o jednej, lecz dwóch liniach gatunkowych. Pierwszy gatunek zachowuje nazwę E. bruneus. Druga grupa otrzymała nową nazwę – E. randalli.
Badacze podkreślają, że odkrycie nie jest tylko ciekawostką, a może mieć znaczenie dla prawidłowego zarządzania połowami obu tych gatunków. Wprowadzenie rozróżnienia może wpłynąć na regulacje handlowe i ochronę zasobów tych popularnych i cenionych kulinarnie ryb.