Najbardziej jadowita ryba na świecie. Wygląda jak skała, łatwo ją przeoczyć
Oprac.: Katarzyna Nowak
Szkaradnica zwana też rybą kamieniem jest uznawana za najbardziej jadowitą rybę na świecie. Dzięki kamuflażowi chwyta ofiary "bez mrugnięcia okiem". Choć człowiek nie jest jej przysmakiem, to lepiej uważać na kryjącą się w rafie koralowej szkaradnicę.
Szkaradnica (Synanceia verrucosa), czyli ryba o średniej długości ciała wynoszącej 30-40 cm jest powszechnie uważana za jedno z najbardziej jadowitych zwierząt morskich na Ziemi. Szkaradnica wywodzi się z rodziny ryb skorpenowatych, których znakiem rozpoznawczym są kolce. Ukłucia tego "rybiego kamienia" mogą być śmiertelne dla człowieka. Polska nazwa tej ryby również wskazuje, że nie będziemy mieć do czynienia z miłym zwierzęciem.
Szkaradnica. Szczyt kamuflażu
Szkaradnice występują przy rafach koralowych i na bardzo płytkich lagunach (głębokość do 30 cm) wód Oceanu Indyjskiego, a także w części Pacyfiku, od Morza Czerwonego po Polinezję Francuską i Japonię (południowe obszary).
Gatunek ten jest niebywale przystosowany do miejsca bytowania - upodabnia się do swojego otoczenia, przypominając spoczywający na piaszczystym dnie kamień. Ryba zakopuje się w nim lub ukrywa się w skałach, zdarza się, że pokrywa ją mech. Swoje ofiary chwyta z zasadzki, a jej pysk jest skierowany do góry. Ofiara może pomylić antagonistę ze skałą, a ta z kolei może zaatakować ją z zaskoczenia i niezwykle szybkim ruchem połknąć. Szkaradnica chwyta "posiłek" w 0,015 sekundy.
Zobacz też: najbardziej jadowite węże na świecie
Te jadowite ryby posiadają gruby "pancerz", a natura wyposażyła je w grube kolce, które są połączone z gruczołami jadowymi. Znajdują się one na płetwie grzbietowej i odbytowej, a także na płetwach brzusznych. Kolce mają chronić szkaradnicę przed drapieżnikami. Ryba-kamień ma ciało w kolorach brązu lub szarości, ale zdarza się, że na jej ciele znajdują się kolorowe wybarwienia.
Naturalnymi wrogami szkaradnic są rekiny, płaszczki oraz człowiek.
Czy można umrzeć od jadu szkaradnicy?
Jad szkaradnicy może być śmiertelny dla ludzi. Mimo tego ryba jest sprzedawana w Azji, m.in. w Japonii i na Filipinach, a w niektórych miejscach jest uznawana nawet za rybę akwariową i umieszczana jest pośród innych ryb.
W jadzie szkaradnicy znajdują się białka, a najniebezpieczniejsze z nich to werrukotoksyna. Ukąszenie przez szkaradnicę może generować silny ból, porażenie i śmierć tkanki, a nawet zakończy się śmiercią.
Osoba ukąszona przez rybę może zahamować skutki wstrzyknięcia jadu poprzez podanie antidotum. Ugryzione miejsce należy natychmiast zanurzyć w ciepłej wodzie, aby białka zostały zniszczone (denaturacja białek).
Zobacz też: jad węża może mieć właściwości lecznicze