Najzdrowszy grzyb rośnie w polskich lasach. Mało kto go zbiera
Rośnie pospolicie, od jesieni aż do wiosny i to w grupach. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych okazów. Mimo to częściej go kupujemy, a nie samodzielnie zbieramy. Mowa tu o popularnym boczniaku. Jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny.
Boczniak (łac. Pleurotus) to grzyb z rodziny boczniakowatych z rzędu pieczarkowców. Jest krewnym słynnej pieczarki. Obydwa grzyby łączy fakt, że są powszechnie uprawiane w hodowlach, ale też rosną dziko. Można je spotkać w lasach od jesieni.
Jak już informowaliśmy na łamach Interii, w polskich lasach już można zaobserwować prawdziwy wysyp grzybów. Dorodne borowiki potrafią rosnąć nawet przy drogach i w rowach. Internauci publikują nagrania, na których ze zdumieniem podziwiają zebrane okazy. "Sypnęło borowikiem" - stwierdzają zgodnie.
Jak rozpoznać boczniaka?
Ten grzyb ma suchy kapelusz z błonkowatą osłoną. Kształtem przypomina muszlę ostrygi i ma średnicę od 5 do 25 cm. Blaszki są białe i zbiegają się ku trzonowi, który jest krótki oraz gładki.
Boczniak swoją nazwę zawdzięcza właśnie dzięki trzonowi - osadzonemu bocznie na pniu drzewa. Jest kilka rodzajów tego grzyba - ostrygowaty (rosnący w Polsce, a zarazem najpopularniejszy), królewski, topolowy, cytrynowy, różowy czy łyżkowaty. Boczniaki rosną w grupach. Boczniak ostrygowaty często mylony jest z łycznikiem późnym, który też rośnie jesienią. Wszystkie boczniaki są jadalne.
Na co jest dobry boczniak?
Ten grzyb wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych spośród wszystkich gatunków jadalnych grzybów. Mają mnóstwo wartości odżywczych.
Boczniaki są źródłem wielu witamin i minerałów. W porównaniu do innych grzybów boczniaki zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka, dzięki temu są dobrym wyborem dla wegetarian i wegan.
Boczniaki są źródłem białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, cynku, potasu, fosforu, witaminy C i D oraz witamin z grupy B. Boczniaki zawierają między innymi ergotioneinę, czyli przeciwutleniacz, który pomaga walczyć z procesami przedwczesnego starzenia się.
100 g boczniaków zawiera zaledwie 33 kcal, więc jest świetny na odchudzanie. Nie zawierają w sobie tłuszczu, glutenu i cholesterolu. Mogą być świetnym substytutem mięsa.
Co istotne - boczniaki pomagają w zapobieganiu cukrzycy oraz nowotworów. Odpowiadają za obniżenie cholesterolu oraz trójglicerydów, co pomaga w uniknięciu miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Regularnie spożywany wspomaga układ odpornościowy.
Co zrobić z boczniaków?
Ten pieczarkowaty grzyb ma wiele zastosowań w kuchni. Jednak jeśli chcemy je przyrządzić to musimy pamiętać o jednej zasadzie - boczniaków nie myje się. Nasiąknięte wodą tracą swoje właściwości odżywcze.
Można je dusić, gotować, smażyć czy grillować. Boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić kotlety schabowe. Idealnie komponują się z sałatkami. Wielbiciele zup mogą zrobić flaki z boczniaków. Z kolei ci, którzy preferują grilla - mogą zrobić chrupiące tosty.