Ile rośnie rzeżucha i jak ją posiać, żeby wyrosła na Wielkanoc?

Aktualizacja

Rzeżucha jest rośliną, która nieodłącznie kojarzy nam się z wiosną i Wielkanocą. U wielu z nas gości na świątecznym stole, ozdabia kanapki i otacza nasz stół niezwykle charakterystycznym zapachem. Jest przy tym wyjątkowo zdrowa, dlatego warto włączyć ją do swojej diety, tym bardziej, że uprawa w warunkach domowych jest wyjątkowo prosta.

Rzeżucha jest rośliną, którą warto włączyć do swojej diety
Rzeżucha jest rośliną, którą warto włączyć do swojej dietySandra Franckpixabay.com
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

  • Rzeżucha jest rośliną docenianą już od starożytności, gdzie używana była nie tylko jako przyprawa, ale także jako afrodyzjak. 
  • Z kolei na polskich stołach w okresie wielkanocnym gości od XVII wieku.

Ile rośnie rzeżucha?

Rzeżucha rośnie dość szybko. Po 2-3 dniach zobaczymy pierwsze kiełki. Aby ładnie wyrosły musimy jednak zaczekać około 7-10 dni. Im dłużej, tym kobierzec będzie wyższy. Jeśli chcemy więc zdążyć przed świętami wielkanocnymi w 2023 roku, warto posadzić ją najpóźniej 1-2 kwietnia. Ale spokojnie można wysiać ją już teraz, w ostatnich dniach marca.

Jak sadzić rzeżuchę i na czym ją wysiewać?

Rzeżucha nie ma dużych wymagań, wystarczy jej odrobina wody. Spokojnie można ją wysiać zarówno w glebie, na wacie, jak i wysypać na talerzyk, na następnie podlać wodą.

W tym przypadku sposób siewu rzeżuchy zależy przede wszystkim od naszych preferencji.

Rzeżuchę klasycznie wysiewa się na wacie
Rzeżuchę klasycznie wysiewa się na wacie123RF/PICSEL

Wartości odżywcze rzeżuchy. Zastosuj ją w diecie

Rzeżucha ma niesamowite wartości odżywcze. To bogate źródło witamin, zwłaszcza tych z grupy B oraz A, C, K, kwasu foliowego. Zawiera także wiele składników mineralnych, jak żelazo, wapń, potas, jod, magnez, jod, mangan i miedź.

Do diety powinni włączyć ją także diabetycy, gdyż odkrywa istotną rolę w obniżaniu poziomu cukry we krwi.

Mimo jej wartości zdrowotnych, nie powinniśmy przesadzać z jej ilością. Spokojnie wystarczą 3 łyżki świeżej rzeżuchy dziennie. Większa ilość może doprowadzić do podrażnienia i zapalenia pęcherza moczowego.

Pieprzyca a rzeżucha

Na koniec biologiczna ciekawostka. Roślina, którą znamy jako rzeżuchę tak naprawdę nią nie jest.

W rzeczywistości to pieprzyca siewna (Lepidum sativum). Prawdziwa rzeżucha (Cardamine) to nieco inna roślina, a właściwie rodzaj rośliny, do którego należy około 260 gatunków. Zarówno pieprzyca siewna jak i rzeżucha należą do rodziny kapustowatych.

Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis L.)
Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis L.)Atriplexmedia/CC BY-SA 3.0Wikimedia
Inwazja szopów praczy w Polsce. Leśnicy wypowiedzieli im wojnęSCP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas