Szkodliwy wpływ gotowania na gazie. Alarmujące doniesienia
Według Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych kuchenki gazowe są szkodliwe dla zdrowia. Największe niebezpieczeństwo czyha na najmłodszych. Reportaż Marcina Szumowskiego z "Czystej Polski".
Gotowanie na gazie może być szkodliwe dla zdrowia - ostrzegają specjaliści z Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych. Gaz ziemny w momencie spalania wydziela różne toksyczne substancje takie jak formaldehyd, dwutlenek azotu, czy tlenek węgla. I to właśnie one mogą być przyczyną częstszych infekcji i chorób - zwłaszcza dzieci.
Zdaniem lekarzy odgrzewanie i gotowanie na gazie jest mało popularnym źródłem domowych zanieczyszczeń powietrza. Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza te niepokojące wnioski.
Podobnego zdania jest też zespół badaczy z Uniwersytetu Jaume I w Hiszpanii. Naukowcy stwierdzili, że emisje z gotowania przyczyniają się do śmierci około 40 tys. Europejczyków rocznie. To dwukrotnie więcej niż liczba ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Europie.
Dzieci narażone na skutki używania kuchenki gazowej
Grupą szczególnie narażoną na oddziaływanie gazu ziemnego są dzieci. Nawet 54 tys. najmłodszych mogło cierpieć na astmę lub problemy z układem oddechowym z powodu gotowania na gazie.
Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych przygotowało w związku z problemem rekomendacje dla samorządów.
Eksperci proponują stworzenie programów społecznych, które zachęcą społeczeństwo do zdobywania wiedzy na temat konsekwencji gotowania na gazie. Eksperci uważają też, że konieczne jest zwiększenie popularności kuchenek indukcyjnych.
W Unii Europejskiej jedna na trzy rodziny korzysta z kuchenek gazowych. W niektórych krajach odsetek ten jest jeszcze wyższy: 54 proc. gospodarstw domowych w Wielkiej Brytanii oraz ponad 60 proc. we Włoszech, Holandii, Rumunii i na Węgrzech używa gazu do gotowania. Unia Europejska zaostrzyła przepisy dotyczące jakości powietrza na zewnątrz, ale nie ustanowiła standardów dla jakości powietrza wewnątrz budynków.