Przedawkowujesz cukier? Zaczyna się od jelit. Potem rośnie ryzyko otyłości i cukrzycy
W jelitach drzemie odporność całego organizmu. Jednym z największych zagrożeń tych organów jest cukier. Dieta bogata w cukier obniża odporność jelit na różne choroby i może prowadzić do otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy.
Ciastka, torty, cukierki, słodzone napoje, galaretki. Nadmiar cukru w diecie nie ma z punktu widzenia zdrowia żadnych plusów. Biała śmierć może za to zmienić mikrobiom jelitowy, czyli zakłócić funkcjonowanie wszystkich mikroorganizmów, które zamieszkują w jelitach. W wyniku przedawkowania cukru uruchamia się łańcuch zdarzeń, które prowadzą do wystąpienia chorób metabolicznych, stanu przedcukrzycowego i przyrostu masy ciała.
Zachodnia dieta na cukrze
Kolejne badania opublikowane w czasopiśmie “Cell" dowodzą, że dieta bogata w cukier negatywnie wpływa na mikrobiom jelit. W związku z tym organy tracą swoją naturalną właściwość ochrony przed otyłością i zapadaniem na cukrzycę.
Jeśli dieta jest bogata także w wysokotłuszczowe produkty, czyli nabiał, mięso białe i czerwone, wędliny, jajka, ryby i inne, wzrasta ryzyko wystąpienia chorób. Otyłość, to według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) problem dotyczący aż ponad 800 mln osób na świecie. Jest także nawyzywana jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób w XXI w.
"Nasze badanie pokazuje, że złożona interakcja między dietą, mikrobiomem i układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych schorzeń" - podsumowują naukowcy.
Autorzy badania z Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons dodają, że wysokotłuszczowa i bogata w cukier dieta jest charakterystyczna dla zachodniego stylu życia i żywienia.
Naukowcy dowiedli podczas badań, że po 4 tygodniach diety wysokocukrowej, następuje przyrost masy ciała, pojawia się insulinooporność i nietolerancja glukozy. Wzrasta wtedy liczba innych bakterii obecnych w jelitach, a zmniejsza się ilość tych, które utrzymują równowagę w organach.
"Te komórki odpornościowe wytwarzają cząsteczki, które spowalniają wchłanianie "złych" lipidów z jelit i zmniejszają stan zapalny jelit" - mówi dr Iwanow. "Innymi słowy, utrzymują zdrowe jelita i chronią organizm przed wchłanianiem chorobotwórczych lipidów".
Alternatywy dla cukru
Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty, ciastek i batonów, wybieraj chociaż te produkty, które nie zawierają białego cukru czy syropu glukozowego. Słodziki, takie jak aspartam, również nie mają żadnych korzyści dla naszego zdrowia. Zamiast nich wybieraj naturalne alternatywy, takie jak:
- syrop klonowy
- daktyle
- ksylitol (cukier brzozowy)
- erytrytol
- banany
- cukier kokosowy
- melasę (uważana za odpad przy produkcji cukru, zawiera dużą ilość substancji odżywczych)
- ewntualnie brązowy cukier, ale w małej ilości
- miód