​Przemysław Białkowski podcast: Jedzenie przyszłości

Mięso z laboratorium może smakować tak samo jak to zwierzęce, a do tego ograniczy emisję gazów cieplarnianych. O jedzeniu przyszłości i zmianie naszych nawyków żywieniowych Przemysław Białkowski rozmawia z Marcinem Tischnerem autorem podcastu Przyszłość, żywność, planeta.

article cover
INTERIA.PL
INTERIA.PL

Pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe. Fast foody zastąpiliśmy jedzeniem domowym. Do tego jemy wolniej, a w diecie pojawiło się więcej warzyw i owoców. 

Jest też ciemna tej zmiany. Zalała nas fala jednorazowych opakowań na żywność. Prawdziwa rewolucja żywieniowa dopiero się jednak zaczyna. 

Za kilka, być może kilkanaście lat na półkach sklepowych mogą się pojawić produkty wyprodukowane w laboratorium, na przykład mięso hodowane komórkowo. To będzie zależało od ceny, dostępności, śladu środowiskowego i wartości odżywczych - uważa Marcin Tischner. 

Corocznie przeznacza się na ubój 80 mld sztuk zwierząt lądowych. Pod ich hodowlę przeznaczane są coraz większe tereny, co negatywnie wpływa na bioróżnorodność. Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt w UE stanowią 17 proc. całkowitych emisji CO2 i powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Więcej w rozmowie Przemysława Białkowskiego.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas