​Przemysław Białkowski podcast: Jedzenie przyszłości

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Mięso z laboratorium może smakować tak samo jak to zwierzęce, a do tego ograniczy emisję gazów cieplarnianych. O jedzeniu przyszłości i zmianie naszych nawyków żywieniowych Przemysław Białkowski rozmawia z Marcinem Tischnerem autorem podcastu Przyszłość, żywność, planeta.

article cover
INTERIA.PL
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      INTERIA.PL

      Pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe. Fast foody zastąpiliśmy jedzeniem domowym. Do tego jemy wolniej, a w diecie pojawiło się więcej warzyw i owoców. 

      Jest też ciemna tej zmiany. Zalała nas fala jednorazowych opakowań na żywność. Prawdziwa rewolucja żywieniowa dopiero się jednak zaczyna. 

      Za kilka, być może kilkanaście lat na półkach sklepowych mogą się pojawić produkty wyprodukowane w laboratorium, na przykład mięso hodowane komórkowo. To będzie zależało od ceny, dostępności, śladu środowiskowego i wartości odżywczych - uważa Marcin Tischner. 

      Corocznie przeznacza się na ubój 80 mld sztuk zwierząt lądowych. Pod ich hodowlę przeznaczane są coraz większe tereny, co negatywnie wpływa na bioróżnorodność. Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt w UE stanowią 17 proc. całkowitych emisji CO2 i powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Więcej w rozmowie Przemysława Białkowskiego.

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na