Reklama

Ryż modyfikowany genetycznie wyżywi ludzkość. Ma się oprzeć ociepleniu

Genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności spowodowanych zmianami klimatycznymi. Nowa, genetycznie zmodyfikowana odmiana ryżu może pozwolić na uprawianie zboża w miejscach, gdzie dotąd byłoby to niemożliwe. Odporny na sól ryż badają uczeni z University of Sheffield.

Według naukowców z University of Sheffield, modyfikacja genetyczna ryżu sprawia, że staje się on bardziej odporny na słoną wodę. To ważne, bo wraz ze wzrostem poziomu mórz woda morska dociera do miejsc, do których wcześniej nie docierała, powodując coraz większe szkody w uprawach. Modyfikacja polega na zmniejszeniu liczby tzw. aparatów szparkowych w liściach ryżu.

Ryż jest trudniejszy w uprawie przez zmiany klimatu

Zmodyfikowane rośliny są bardziej odporne na susze i potrzebują do 60 proc. mniej wody niż niezmodyfikowane. Teraz naukowcy dowiedli, że są w stanie rosnąć w warunkach, które zabiłyby zwykły ryż

Reklama

Ryż jest prawdopodobnie najważniejszą rośliną uprawną na ziemi - każdego dnia spożywa go 3,5 mld ludzi, a 30 proc. światowych zasobów słodkiej wody jest wykorzystywane do jego uprawy

Zmiany w genomie ryżu zwiększające jego odporność na sól mogłaby pozwolić na jego uprawę w miejscach, w których inaczej by się nie powiodła. Wraz ze wzrostem poziomu mórz coraz więcej miejsc na całym świecie zmaga się z zalewaniem przez wodę morską, które często prowadzi do niszczenia upraw nieprzyzwyczajonych do wysokiego zasolenia. 

To zjawisko szczególnie mocno dotyka ryżu. W krajach takich jak Wietnam uprawa staje się coraz trudniejsza ze względu na rosnący poziom morza

Jak ryż znosi upał?

Jednak odkrycia Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield ujawniły, że genetyczna modyfikacja ryżu w celu zmniejszenia liczby aparatów szparkowych - małych otworów używanych przez rośliny do pozbywania się nadmiaru wody - czyni go bardziej odpornym na sól.

Aparaty szparkowe ma większość roślin. Regulują one pobieranie dwutlenku węgla do fotosyntezy oraz uwalnianie pary wodnej. Kilka lat temu naukowcy z Sheffield wykazali, że zmniejszenie liczby i wielkości szparek w liściach ryżu pozwala roślinom zużywać do 60 proc. mniej wody, co czyni je niezwykle odpornymi na susze.

Odkrycia te, wraz z najnowszymi badaniami opublikowanymi w "New Phytologist" oznaczają, że ryż można przystosować do środowisk, które stają się dla niezmodyfikowanych roślin coraz trudniejsze z powodu zmian klimatu. To z kolei pomoże w walce z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.

Genetycznie zmodyfikowany ryż sposobem na głód

To nie jest jednak "srebrna kula". Naukowcy odkryli również, że zmniejszenie liczby i rozmiaru aparatów szparkowych może utrudnić uprawę ryżu w ekstremalnie wysokich temperaturach. W rezultacie, aby upewnić się, że ryż może rosnąć tak dobrze, jak to możliwe w różnych krajach i środowiskach, konieczne będzie wprowadzenie różnych modyfikacji. Na przykład ryż z mniejszą liczbą większych aparatów szparkowych mógłby lepiej nadawać się do uprawy w ekstremalnie wysokich temperaturach.

"Ryż jest niezwykle ważną rośliną uprawną spożywaną codziennie przez ponad połowę światowej populacji. Upewnienie się, że może on przetrwać w trudniejszych warunkach spowodowanych zmianami klimatycznymi, będzie kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata, która ma osiągnąć 10 miliardów w ciągu 60 lat" - pisze Dr Robert Caine, autor badania ze School of Biosciences University of Sheffield. 

"Nasze odkrycia pokazują, w jaki sposób ryż można modyfikować tak, aby rósł jak najefektywniej w różnych klimatach - odmiany ryżu, które mają mniej aparatów szparkowych, mogą przetrwać przy mniejszej ilości wody i w miejscach ze słoną wodą. Tymczasem naturalne odmiany ryżu z mniejszą liczbą większych aparatów szparkowych są w stanie rozwijać się w wyższych temperaturach".

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryż | GMO

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy