Piwo będzie droższe i gorsze w smaku. Przyczyna leży w chmielu

Chmiel to jeden z głównych składników piwa odpowiadający ja jego aromat, działanie oraz smak. Niestety w związku z postępującymi zmianami klimatycznymi plony chmielu oraz jego smak mogą ulec zmianie.

Smak i cena piwa mogą się zmienić, bo zmieni się jakość i ilość plonów chmielu
Smak i cena piwa mogą się zmienić, bo zmieni się jakość i ilość plonów chmielu123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Z nowego badania opublikowanego przez czasopismo naukowe "Nature" wynika, że jakość i ilość chmielu będą zmieniać się wraz z postępującymi zmianami klimatu. Czynniki te będą mieć z kolei wpływ na smak i cenę piwa w przyszłości. Piwo jest napojem - po wodzie i herbacie - najczęściej i najchętniej spożywanym na całym świecie. Tradycja warzenia piwa w Europie Środkowej sięga co najmniej okresu neolitu (około 3500-3100 p.n.e.).

Więcej upału, mniej smaku i zbiorów

Naukowcy odpowiedzialni za przygotowanie analizy dotyczącej przyszłości chmielu prognozują, że plony tej kluczowej dla warzenia piwa rośliny będą regularnie spadać w ciągu kolejnych 27 lat -  zmniejszenie zbiorów będzie początkowo wynosić kilka proc., a do 2050 r. wyniesie ok. 18 proc.

Powodem zmian w uprawach są coraz wyższe temperatury w Europie oraz coraz częściej pojawiające się susze. Warunki pogodowe wpłyną również na zawartość alfa-kwasów w chmielu, a to one nadają piwu charakterystyczny smak i zapach - oceniają naukowcy. Chmiel jest rośliną wrażliwą na zmieniające się warunki pogodowe, takie jak zmiany skali nasłonecznienia, różnice temperatur i ilość wody.

Współautorzy badania z Czeskiej Akademii Nauk mówią, że konsumenci piwa z pewnością dostrzegą różnice, jakie niesie za sobą globalne ocieplenie. Będą one widoczne w cenie i smaku trunku. Według autorów analizy zmiany te są nieuniknione. Hodowcy mogą jedynie sytuować uprawy w wyższych partiach i konstruować specjalne systemy nawadniające - sugerują naukowcy.

Już teraz badacze dostrzegają znaczący spadek produkcji chmielu w europejskich krajach. Największy spadek średnich rocznych plonów chmielu odnotowano w Słowenii - wyniósł on prawie 19,5 proc. W Niemczech, czyli drugim co do wielkości producencie chmielu na świecie, zbiory chmielu również spadły o 19 proc.

Przemysłowe rolnictwo jest jednym z głównych sektorów odpowiedzialnych za postępujące zmiany klimatu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas