Dlaczego mięso ekologiczne jest dobre dla wszystkich?

Jeszcze do niedawna ekologiczną żywność dostać można było najwyżej na sprawdzonym bazarze lub od znajomego hodowcy. Masowa produkcja i idąca za nią zwiększona dostępność przy relatywnie niskich cenach sprawiły, że powszechnie znane walory żywności organicznej, np. bio mięsa, zeszły w drugiej połowie XX wieku na dalszy plan. Szczęśliwie, w dobie informacji zaczyna się to powoli zmieniać i możemy dziś zaobserwować stopniowe, ale konsekwentne zmiany w zakupowych przyzwyczajeniach Polaków. To bardzo dobra informacja, bo ekologiczna żywność oferuje szereg zalet nie tylko dla konsumenta, ale też środowiska naturalnego w ogóle. Szczególny potencjał widać w rozwiązaniu kluczowych problemów przemysłu mięsnego – kupując mięso ekologiczne masz pewność, że cierpienie zwierząt ograniczono do absolutnego minimum, a sam proces hodowli i uboju przeprowadzany jest zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Produkcja mięsa bio to sposób na ucieczkę od problemów masowej hodowli zwierząt
Produkcja mięsa bio to sposób na ucieczkę od problemów masowej hodowli zwierzątmateriały promocyjne

Materiały promocyjne partnera

Czym mięso ekologiczne nie jest?

Decyzja o tym, czy mięso będzie uznane za ekologiczne, zostaje podjęta już na etapie hodowli zwierzęcia. Mięso z przemysłu tradycyjnego jest okupione ogromnym cierpieniem zwierząt, co bezpośrednio wynika ze specyfiki przemysłu mięsnego. Produkując mięso w tak dużej skali i tak niskim kosztem nie ma miejsca ani na dobre warunki zwierząt, ani na szczególne dbanie o wysoką jakość końcowego produktu.

Miejsca brakuje też często całkiem dosłownie - zwierzęta muszą dzielić między sobą niewielkie pomieszczenia gospodarcze, często nie widują w ogóle słońca, nie mówiąc o możliwości swobodnego poruszania się na zewnątrz. Skupienie tradycyjnego przemysłu mięsnego na gramaturze jest tak duże, że zwierzęta karmione są hormonami wzrostu, a skutki kiepskich warunków zwalczane są prewencyjnie antybiotykami, a doraźnie - lekami. Substancje te nie są w całości wydalane z organizmu zwierzęcia - wykrywane są później ich mięsie, a badania łączą dziś spożycie mięsa wyhodowanego z wykorzystaniem hormonu wzrostu ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór piersi.1 Co więcej, w mięsie pochodzącym z przemysłowych hodowli wykryto również bakterie oporne na antybiotyki, które w 2019 roku przyczyniły się do śmierci ponad miliona osób na świecie.2 To jasny argument za tym, aby zacząć myśleć o alternatywach.

Produkcja mięsa bio to sposób na ucieczkę od problemów masowej hodowli zwierząt. Cały proces produkcji mięsa ekologicznego regulowany jest przez przepisy Unii Europejskiej, które skupiają się na ochronie praw zwierząt i zabraniają używania szkodliwych dla zdrowia substancji. Te międzynarodowe standardy określają limit zwierząt przypadających na powierzchnię i zobowiązują hodowców do zapewnienia im dostępu do otwartej przestrzeni i warunków przypominających te naturalne. Sama spożywana przez zwierzęta hodowlane pasza musi natomiast pochodzić w przynajmniej 95% z upraw ekologicznych. Dzięki temu farmakologiczne wspomaganie zwierząt przestaje być potrzebne.

Ekologiczne mięso a wpływ na zdrowie

Spożywanie mięsa ekologicznego to nie tylko sposób na uniknięcie szkodliwych substancji, ale też gwarancja większej ilości składników odżywczych.

Ekologiczne mięso cechuje obniżona zawartość tłuszczów nasyconych. Kwasy nasycone - w szczególności kwas mirystynowy i palmitynowy - są w nadmiernej ilości szkodliwe dla zdrowia, zwiększając ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu LDL, który prowadzi do insulinooporności. Mięso ekologiczne zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszone ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu u konsumentów.

Mięso bio jest też bogate w kwasy Omega-3, które są niezwykle istotne w trosce o zdrowie serca, układu nerwowego oraz dobrą odporność organizmu. Badania wskazują, że mięso ekologiczne zawiera ich nawet o 50 procent więcej w porównaniu do mięsa pochodzącego z przemysłowych hodowli.3

Ekologiczne mięso to również bogactwo witamin. Podejmując decyzję o zmianie nawyków, dostarczasz sobie nawet o 24% więcej witaminy E, o 53% więcej witaminy A oraz o 72% więcej tauryny, niż spożywając mięso tradycyjne.4 Dzięki temu dbasz o dobrą kondycję swojej skóry, oczu i mózgu oraz ogólny dobrostan organizmu.

Gdzie znaleźć dobre mięso ekologiczne?

Nie ma wątpliwości, że mięso ekologiczne to świetne rozwiązanie dla osób, które dbają o swoje zdrowie i starają się odżywiać w sposób przemyślany. Dodatkowe korzyści związane z ekologią i możliwość przyczynienia się do polepszenia warunków życia zwierząt hodowlanych sprawia, że coraz więcej Polaków myśli o przejściu na mięso bio. Rozwiązanie jest coraz łatwiej dostępne i z powodzeniem może być wprowadzone na stałe do każdego domu.

Dziś mięso ekologiczne można otrzymać nawet w dostawie. Transport odbywa się w warunkach chłodniczych, ponieważ mrożenie mięsa nie prowadzi do obniżenia jego wartości odżywczych. Co więcej, proces nie obniża walorów smakowych produktu ani nie pogarsza jego wyglądu. Wszystko dzięki temu, że mrożenie mięsa odbywa się na ostatnim etapie produkcji, co gwarantuje zachowanie jego pierwotnego smaku i zapachu.

Świeże mięso z dostawą do domu to też praktyczne korzyści - zamówienie złożysz, nie wychodząc z domu, a przechowywanie go w zamrażalniku umożliwia jego porcjowanie i wykorzystywanie w zależności od aktualnej potrzeby.

Dziś nie ma już wątpliwości, że ekologiczna żywność na stałe wpisała się w nasze realia. Wprowadzając mięso ekologiczne do diety nawet raz w tygodniu, możemy bezpośrednio przyczynić się do poprawy warunków bytowych zwierząt oraz ochrony środowiska, poprawiając równocześnie swoje zdrowie i smak potraw. Z pewnością można więc powiedzieć, że ekologiczne mięso jest dobre zarówno dla zwierząt, jak i dla człowieka.

Bibliografia

  • Rosato, Valentina, et al. “Processed Meat and Selected Hormone-Related Cancers." Nutrition, vol. 49, 2018, pp. 17-23., https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.10.025.
  • Murray, Christopher JL, et al. “Global Burden of Bacterial Antimicrobial Resistance in 2019: A Systematic Analysis." The Lancet, vol. 399, no. 10325, 2022, pp. 629-655., https://doi.org/10.1016/s0140-6736(21)02724-0.
  • Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Composition Differences between Organic and Conventional Meat: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis." British Journal of Nutrition, vol. 115, no. 6, 2016, pp. 994-1011., https://doi.org/10.1017/s0007114515005073.
  • Ribas‐Agustí, Albert, et al. “Nutritional Properties of Organic and Conventional Beef Meat at Retail." Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, no. 9, 2019, pp. 4218-4225., https://doi.org/10.1002/jsfa.9652.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas