Antropogeniczne zmiany klimatu są zagrożeniem dla upraw kawy
Kawa jest ważna nie tylko dla miłośników tego napoju, czy osób, które mają problemy z podniesieniem powiek rano, ale również dla gospodarek krajów, które ją uprawiają i eksportują. Najnowsze badania, podsumowujące 40-letnie zmiany klimatu sugerują, że te mogą znacząco wpłynąć na tereny, na których uprawia się kawę.
Kawowce, bo tak nazywają się rośliny kawy, są wrażliwe na zmiany klimatu. Aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób klimat i zjawiska pogodowe takie jak El Niño, mogą powodować nieurodzaj kawy w wielu krajach, naukowcy przeprowadzili analizę zagrożeń klimatycznych i zdarzeń w regionach produkujących kawę w latach 1980-2020.
Globalna produkcja kawy coraz bardziej zagrożona
Dzięki temu zidentyfikowali 12 zagrożeń klimatycznych, które zagrażają uprawom kawowca w 12 największych krajach produkujących kawę. Wśród nich jest m.in. przekroczenie maksymalnej temperatury dobowej, jaką mogą tolerować rośliny.
Niestety liczba zagrożeń klimatycznych wzrosła w każdym regionie upraw w badanym okresie. Ponadto rodzaj zagrożeń zmienił się z nadmiernie chłodnych na zbyt ciepłe.
— Nasze wyniki sugerują, że El Niño jest podstawowym sposobem wyjaśniania złożonej zmienności zdarzeń klimatycznych, zarówno globalnej, jak i regionalnej. Zagrożenia na poziomie regionu wskazują zatem na ryzyko systemowe (dla całego rynku - red.) dla produkcji kawy, a nie na ryzyko lokalne. Podobnie jak w przypadku innych zsynchronizowane nieurodzaje stwarzają systemowe ryzyko dla światowego handlu kawą. Ponieważ prognozy dotyczące zmian klimatu wskazują na prawdopodobny stały wzrost temperatur w tropikach, zakładamy, że produkcja kawy może spodziewać się ciągłych wstrząsów systemowych w odpowiedzi na złożone przestrzennie zagrożenia klimatyczne — informują autorzy badań.
Główne regiony arabiki na dalekim południowym wschodzie Brazylii i południowo-zachodniej Etiopii należą do regionów najmniej podatnych na zagrożenia klimatyczne.
Dodali również, że: — od 1980 roku globalna produkcja kawy jest coraz bardziej narażona na zsynchronizowane nieurodzaje, które mogą być spowodowane zagrożeniami klimatycznymi, które wpływają jednocześnie na wiele kluczowych obszarów produkcji kawy.
Literatura źródłowa: Richardson D, Kath J, Byrareddy VM, Monselesan DP, Risbey JS, Squire DT, et al. (2023) Synchronous climate hazards pose an increasing challenge to global coffee production. PLOS Clim 2(3): e0000134. https://doi.org/10.1371/journal.pclm.0000134