Antropogeniczne zmiany klimatu są zagrożeniem dla upraw kawy

Kawa jest ważna nie tylko dla miłośników tego napoju, czy osób, które mają problemy z podniesieniem powiek rano, ale również dla gospodarek krajów, które ją uprawiają i eksportują. Najnowsze badania, podsumowujące 40-letnie zmiany klimatu sugerują, że te mogą znacząco wpłynąć na tereny, na których uprawia się kawę.

Globalne uprawy kawy są zagrożone
Globalne uprawy kawy są zagrożone123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Kawowce, bo tak nazywają się rośliny kawy, są wrażliwe na zmiany klimatu. Aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób klimat i zjawiska pogodowe takie jak El Niño, mogą powodować nieurodzaj kawy w wielu krajach, naukowcy przeprowadzili analizę zagrożeń klimatycznych i zdarzeń w regionach produkujących kawę w latach 1980-2020.

Globalna produkcja kawy coraz bardziej zagrożona

Dzięki temu zidentyfikowali 12 zagrożeń klimatycznych, które zagrażają uprawom kawowca w 12 największych krajach produkujących kawę. Wśród nich jest m.in. przekroczenie maksymalnej temperatury dobowej, jaką mogą tolerować rośliny.

Niestety liczba zagrożeń klimatycznych wzrosła w każdym regionie upraw w badanym okresie. Ponadto rodzaj zagrożeń zmienił się z nadmiernie chłodnych na zbyt ciepłe.

— Nasze wyniki sugerują, że El Niño jest podstawowym sposobem wyjaśniania złożonej zmienności zdarzeń klimatycznych, zarówno globalnej, jak i regionalnej. Zagrożenia na poziomie regionu wskazują zatem na ryzyko systemowe (dla całego rynku - red.) dla produkcji kawy, a nie na ryzyko lokalne. Podobnie jak w przypadku innych zsynchronizowane nieurodzaje stwarzają systemowe ryzyko dla światowego handlu kawą. Ponieważ prognozy dotyczące zmian klimatu wskazują na prawdopodobny stały wzrost temperatur w tropikach, zakładamy, że produkcja kawy może spodziewać się ciągłych wstrząsów systemowych w odpowiedzi na złożone przestrzennie zagrożenia klimatyczne — informują autorzy badań.

Główne regiony arabiki na dalekim południowym wschodzie Brazylii i południowo-zachodniej Etiopii należą do regionów najmniej podatnych na zagrożenia klimatyczne.

Dodali również, że: — od 1980 roku globalna produkcja kawy jest coraz bardziej narażona na zsynchronizowane nieurodzaje, które mogą być spowodowane zagrożeniami klimatycznymi, które wpływają jednocześnie na wiele kluczowych obszarów produkcji kawy.

Literatura źródłowa: Richardson D, Kath J, Byrareddy VM, Monselesan DP, Risbey JS, Squire DT, et al. (2023) Synchronous climate hazards pose an increasing challenge to global coffee production. PLOS Clim 2(3): e0000134. https://doi.org/10.1371/journal.pclm.0000134

Owady i mąka ze świerszczyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas