Sztuczne mięso będzie produkowane w Polsce. Firma dostała 9 mln zł od rządu

Ponad 9 mln zł otrzymała spółka LabFarm z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na rozwój innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa metodą komórkową - poinformował firma. Dotychczas projekt finansowany był z środków prywatnych.

Mięso komórkowe to odpowiedź m.in. na kryzys klimatyczny, ponieważ produkcja zwykłego mięsa wiąże się z dużymi emisjami i zużyciem wody. Jedna z polskich firm, które produkują "sztuczne mięso" dostała z NCBR grant w wysokości 9 mln zł
Mięso komórkowe to odpowiedź m.in. na kryzys klimatyczny, ponieważ produkcja zwykłego mięsa wiąże się z dużymi emisjami i zużyciem wody. Jedna z polskich firm, które produkują "sztuczne mięso" dostała z NCBR grant w wysokości 9 mln zł123RF/PICSEL

Firma wnioskowała o grant w wysokości ponad 16 mln zł. Ostatecznie NCBR przyznało 9 mln zł na okres 2 lat i 9 miesięcy. Finansowanie rozpocznie się od 1 sierpnia.

Polska spółka będzie produkować mięso komórkowe na dużą skalę

LabFarm jest pierwszą i jedyną spółką w Polsce produkującą mięso komórkowe, czyli wytwarzane z komórek pobranych od zwierząt, ale hodowane poza zwierzęciem, w laboratoriach i bioreaktorach. 

Laboratorium LabFarmu rozpoczęło pracę w grudniu 2022. Pierwsza faza, rozwojowo-badawcza, jest przewidziana na 2 lata i obejmuje etap hodowli w bioreaktorach o pojemności do 200 litrów. Jeszcze przed zakończeniem tego etapu w czerwcu udało się spółce zaprezentować pierwszy wyprodukowany w technologii komórkowej prototyp pulpecika z drobiowego mięsa komórkowego.

Jak wyjaśniono, pozyskanie grantu oznacza dla spółki możliwość realizacji planu badawczego, który polega na zwiększeniu mocy produkcyjnych i optymalizacji bioprocesów; pracy nad autorskimi recepturami pożywek; strukturyzacji produktu spożywczego i zwiększaniu zatrudnienia - wskazała spółka.

Przewidziane są także prace nad prototypem karmy mokrej dla zwierząt, co jest następstwem podjęcia decyzji przez zarząd spółki o rozwinięciu działań firmy także w sektorze karmy dla zwierząt domowych.

Karma dla zwierząt na bazie mięsa z probówki

Polska spółka prowadzi już rozmowy z brytyjskim producentem karmy dla zwierząt domowych. W planach jest także rozwój marki własnej, pod którą wprowadzi swoje produkty ze sztucznego mięsa na rynki europejskie.

Obecnie pracami nad produkcją mięsa komórkowego zajmuje się ok. 174 firm na całym świecie. Z końcem 2023 r. odnotowano wzrost inwestycji w tym sektorze, a łączna ich wartość wyniosła ponad 3 mld dolarów

Zgodnie z przewidywaniami, do końca 2024 r. przemysł ten ma osiągnąć wartość ok. 9,3 mld dol., a do 2030 r. - 25 mld dol.

''Wydarzenia'': Śledczy biorą pod lupę NCBR. Posłowie Zjednoczonej Prawicy w ogniu pytań Polsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas