Reklama

Jak zrobić wodę destylowaną w domu. 5 wskazówek, dzięki którym zaoszczędzisz

Woda destylowana różni się właściwościami od zwykłej kranówki i to właśnie dlatego powszechnie wykorzystuje się ją w medycynie, przemyśle i kosmetyce. Na co dzień płyn również może nam się przydać, więc przypominamy, czym jest woda destylowana i jakie ma zastosowanie. Wyjaśniamy czy wodę destylowaną można pić oraz zdradzamy przepis, jak zrobić wodę destylowaną w domu.

Woda destylowana to płyn, który na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od zwykłej wody z kranu. Nie jest jednak prawdą, że są one tym samym. Smak i właściwości wody destylowanej sprawia, że nie tylko mocno różni się ona od kranówki, ale również od wody zdemineralizowanej, z którą często bywa mylona. 

  • Wyjaśniamy, co to jest woda destylowana i odpowiadamy na pytanie, czy można ją pić.
  • Przypominamy, jakie może być zastosowanie wody destylowanej, podpowiadając również, jak wykorzystać ją w domu
  • Zdradzamy prosty przepis, jak zrobić wodę destylowaną w domu

Reklama

Co to jest woda destylowana i do czego służy?

Wodę destylowaną znano już w czasach Arystotelesa, a w Chinach dawniej wykorzystywano ją do produkcji napoju ryżowego. Dziś jednak o płynie wiemy dużo więcej, niż kiedyś, dlatego znalazł on szerokie zastosowanie w wielu branżach m.in. w medycynie, farmaceutyce, akwarystyce, kosmetyce, przemyśle czy ogrodnictwie. Używa się jej m.in. jako:

  • rozcieńczalnika elektrolitu w akumulatorach 
  • płyn wykorzystywany podczas analizy chemicznej
  • płyn wykorzystywany do produkcji roztworów potrzebnych do zastrzyków, szczepionek i kroplówek.
  • płyn wykorzystywany do produkcji kryształowych luster i innych wyrobów na bazie szkła
  • płyn wykorzystywany do produkcji medykamentów

Jest to jednak tylko niewielka część zastosowania wody destylowanej, która przyda nam się również w domu jako płyn do żelazek parowych. Z jej pomocą możemy również sprawniej umyć samochód, podlać kwiaty czy wyprodukować własne, domowe kosmetyki. 

Osobom, które zastanawiają się, czym różni się woda destylowana od zwykłej, wyjaśniamy, że ta pierwsza po prostu została podana procesowi destylacji. W jego wyniku została zaś pozbawiona większości składników mineralnych, pestycydów i zanieczyszczeń. Może jednak zawierać rozpuszczone gazy, takie jak dwutlenek węgla, azot czy tlen. 

Nie zawiera ich natomiast woda zdemineralizowana, która wielokrotnie została poddana destylacji lub dejonizacji. Ciecz jest wykorzystywana do specjalistycznych zadań w przemyśle i na myjniach samochodowych. Wodę demineralizowaną pozyskuje się na szeroką skalę, wykorzystując do tego jonizator, który z uwagi na wysoką cenę nie jest powszechnie dostępny.  

Czy wodę destylowaną można pić? Tak, ale nie warto

Wodę destylowaną można pić, gdyż jest ona zdatna do spożycia. Nie warto jednak po nią sięgać, jeśli mamy alternatywę w postaci zwykłej wody, ponieważ ta destylowana nie dostarcza nam żadnych cennych składników mineralnych. 

Poza tym woda destylowana jest mdła. Nie ma zapachu ani smaku, a w dodatku posiada wysoką kwasowość, przez co może być szkodliwa dla zdrowia. Szacuje się, że jej pH wynosi około 6-7 pH, a więc długotrwałe spożywanie może przyczyniać się do zakwaszenia organizmu. 

Należy również z uwagą wybierać pojemnik, do którego przelana zostanie ciecz, ponieważ brak składników odżywczych może doprowadzić do wymywania chemikaliów z miejsca, w którym się ona znajduje. Do długotrwałego przechowywania wody destylowanej wykorzystywać szkło albo stal nierdzewną.

Jak zrobić wodę destylowaną w domu? Wcale nie musisz jej kupować

Jak zrobić wodę destylowaną w domu i tym samym zaoszczędzić od kilku do kilkunastu złotych na jej zakupie? Podpowiadamy, jak przygotować ją krok po kroku.

  • Duży garnek należy postawić nad palnikiem kuchenki i wlać do niego 8 szklanek wody. Później do naczynia trzeba włożyć mniejszy garnek tak, aby unosił się on na powierzchni wody, a wokół niego i u góry było jeszcze miejsce na swobodny przepływ powietrza. 
  • Palnik powinien być ustawiony na średnio-wysoką temperaturę tak, aby poziom ciepła utrzymywał się na stałym poziomie w granicach 180 a 200 stopni Fahrenheita, czyli około 82- 93 stopni Celsjusza.
  • Po włączeniu palnika, na dużym garnku należy ustawić pokrywkę "do góry nogami". Pozwoli to na swobodny spływ skondensowanej wody destylowanej do mniejszego garnka. 
  • Następnie należy wypełnić lodem górną część odwróconej pokrywki, gdyż różnica temperatur po jej obu stronach przyspieszy proces produkcji wody destylowanej w domu. 
  • Co około 30 minut trzeba będzie uzupełniać zapas lodu, wykorzystując do tego rękawice kuchenne, gdyż pokrywa będzie bardzo gorąca. Woda, która skrapla się do małego garnka, została poddana procesowi destylacji. 

Czytaj również:

Co zrobić, gdy silnik się przegrzeje? Zalewać go wodą?

Co zrobić z deszczówką? Tak wykorzystasz ją na 5 sposobów 

Woda z kranu jak najlepsze wino. Sommelierzy badają smak polskiej kranówki 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy