Woda z kranu jak najlepsze wino. Sommelierzy badają smak polskiej kranówki

article cover
123RF/PICSEL
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jakość wody w naszych kranach badana jest przez... profesjonalnych sommelierów. Czy to znaczy, że kranówka może mieć swoje nuty smakowe niczym najlepsze wino?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jakość wody w naszych kranach badana jest przez... profesjonalnych sommelierów. Czy to znaczy, że kranówka może mieć swoje nuty smakowe niczym najlepsze wino? 123RF/PICSEL
  • Mało kto wie, że woda z kranu testowana jest przez sommelierów, zupełnie tak jak w przypadku najlepszych win. 
  • Co ciekawe, takie testy odbywają się również w Polsce, na przykład w Laboratorium Centralnego Katowickich Wodociągów.
  • Sommelierzy wyjaśniają, że każda woda z kranu ma swój charakterystyczny smak i zapach. Mogą to być np. nuty ziemiste i apteczne bądź metaliczne, kwaśne czy nawet umami (rosołowe).  

Zobacz również:

    Woda z kranu niczym najlepsze wino

    • zapachy (ziemisty i apteczny, stęchły/gnilny,);
    • smaki (słodki, słony, gorzki, metaliczny, kwaśny i umami, określany czasem jako rosołowy).
    Sommelierzy przekonują, że nawet zwykła woda z kranu może mieć ciekawe nuty smakowe i zapachowe, takie jak np. aromat ziemisty czy umami
    Sommelierzy przekonują, że nawet zwykła woda z kranu może mieć ciekawe nuty smakowe i zapachowe, takie jak np. aromat ziemisty czy umamipixabay.com

    Skąd bierze się niesmaczna kranówka?

    Zobacz również:

    Sommelier prawdę ci powie. Również o wodzie

    Rzeki w Polsce wysychają. Susza zbiera żniwoPolsat News