Truje i jest śmiertelnie niebezpieczna. Mimo to Polacy mają ją w ogródkach

Drobny, niepozorny kwiatek, o białych płatkach i słodkim zapachu. Każdy z nas zna konwalię - kwiat majowy, symbol wiosny, ale też czystości i wieczności. Jednak niech nas nie zwiedzie piękno tej rośliny, ponieważ nawet niewielkie spożycie pyłku może skończyć się ciężkim zatruciem, a w niektórych przypadkach nawet śmiercią.

Konwalia majowa w pełnej okazałości
Konwalia majowa w pełnej okazałości123RF/PICSEL

Konwalia (Convallaria) to wieloletnia roślina z rodziny szparagowatych. Charakteryzuje się drobnymi, białymi, dzwonkowatymi kwiatami o intensywnym, słodkim zapachu, które kwitną w maju i czerwcu.

Ma duże, lancetowate liście i preferuje wilgotne miejsca. Konwalia nie ma dużych wymagań co do stanowiska. Rozwija się zarówno w miejscach zacienionych, jak i nasłonecznionych, jednak w cieniu może mniej obficie kwitnąć lub wytwarzać same liście. Rośnie na glebie przeciętnej, lekkiej, próchniczej i średnio wilgotnej o pH 6,5-7,0.

Konwalia. Ten mały kwiatek może zabić

Pomimo tego że konwalia ma niekwestionowane walory estetyczne, to należy pamiętać, że jest to roślina trująca. Wszystkie jej części są niebezpieczne.

Konwalia zawiera glikozydy nasercowe, m.in. konwalatoksynę i konwalozyd wywołujące zatrucia. Objawami są nudności, biegunka, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia. Może dojść też do śmierci.

Do objawów przedawkowania konwalatoksyny należy zakłócenie widzenia barw - wszystko wydaje się być żółte. Również woda po konwalii jest trująca. Jak podają Radio Zet i planeta.pl, w Polsce jest znany przypadek zatrucia u dziewczynki po wypiciu wody, w której wcześniej stały właśnie konwalie.

Krople nasercowe powstają na bazie ziół i kwiatów
Krople nasercowe powstają m.in. na bazie ziół i kwiatów konwalii123RF/PICSEL

Wywar z konwalii ma właściwości nasercowe i wspomaga leczenie kardiologiczne. Jednak tylko lekarz powinien przepisywać leki na bazie wyciągu z konwalii.

Inne niebezpieczne i popularne rośliny

Jak już informowaliśmy, do najpopularniejszych i jednocześnie groźnych roślin należą np. cis pospolity - wszystkie części cisu, a więc igły i gałęzie, są trujące.

Interesującym przykładem jest kokoryczka wonna - to trująca roślina o leczniczych właściwościach. Z kolei szczwół plamisty uważany jest za jedną z trzech najbardziej trujących roślin w naszym kraju - obok barszczu Sosnowskiego i szaleju jadowitego.

Trujący jest też tojad mocny oraz pokrzyk wilcza jagoda. Zatrucie wilczą jagodą przejawia się zaczerwienioną skórą, światłowstrętem, pobudzeniem, a także wymiotami i nudnościami.

halo tu polsathalo tu polsat