Przycinanie winorośli. Jak ciąć winogrono i po co się to robi?
Oprac.: Tomasz Kromp
Początek wiosny może być pracowitym okresem dla posiadaczy ogrodów. Jedną z prac, które trzeba przeprowadzić, jest przycinanie niektórych roślin. Mowa tu między innymi o winorośli. Jednak, w jaki sposób się za to zabrać? Kiedy konkretnie należy ciąć winorośl i jak ją formować, by mogła się rozwijać bez przeszkód? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Przycinanie winogron – kiedy należy je przeprowadzić?
Wiosna to niezwykły czas, w którym przyroda powoli budzi się do życia. Nie należy jednak zapominać o przeprowadzeniu niezbędnych prac w ogrodzie. Jedną z nich jest przycinanie winorośli. Zabieg ten może zapewnić roślinie odpowiednie warunki do rozwoju. Właściwe cięcie sprawi, że pnącze odwdzięczy się dorodnymi winogronami.
Kiedy w ogóle powinno się przeprowadzać przycinanie winogron? Zazwyczaj ma to miejsce w trzech terminach – chwilę przed rozpoczęciem wiosny, w trakcie trwania sezonu wiosennego (zazwyczaj w maju) oraz latem. Najbliższe przycinanie winorośli powinno odbyć się mniej więcej od końca lutego do połowy marca (ważne, żeby ryzyko mrozów było już niskie). Wówczas przeprowadza się tak zwane cięcie korygujące wzrost lub formujące. Wtedy możliwe jest pozbycie się wszelkich przemarzniętych przez zimę pędów.
Jak ciąć winorośl? Odpowiednia technika jest istotna
Przycinanie winorośli zazwyczaj odbywa się z wykorzystaniem dobrej jakości sprzętu. Mowa tu o ostrych sekatorach ogrodowych, które z łatwością poradzą sobie z tym zadaniem. W przypadku pędów wysuszonych warto użyć sekatora kowadełkowego. Żywe pędy najlepiej obcinać sekatorem nożycowym.
W przypadku cięcia pędów żywych warto również zaopatrzyć się w maść ogrodniczą. Rzeczonym specyfikiem smaruje się rany po cięciu. Preparat ułatwia gojenie, a także zapobiega zakażeniu rośliny patogenami. Jak ciąć winorośl? Przycinanie pędów powinno się wykonywać pod lekkim skosem. Warto postarać się ciąć w taki sposób, by powierzchnia cięcia była jak najmniejsza.
W jaki sposób formować winorośl?
Wczesną wiosną przeprowadza się zwykle cięcie pielęgnacyjne, które pozwoli pozbyć się starych i wysuszonych pędów. Co więcej, tego rodzaju przycinanie winorośli pozwoli uformować jej optymalny kształt. W jaki sposób to robić?
Zobacz również:
Najpierw powinno się usunąć wcześniej wspomniane wysuszone i przemarznięte w trakcie zimy pędy. Następnie można również skrócić łozy. Dzięki temu możemy pobudzić roślinę do intensywniejszego owocowania. Winorośl można przycinać stosując cięcie długie (na łozie powinno zostać przynajmniej 9 pąków), cięcie krótkie (na łozie pozostaje do 4 pąków) lub cięcie średnie (na łozie pozostaje od 5 do 8 pąków). To, jaki sposób przycinania powinno się wybrać, zwykle zależy od konkretnej odmiany winorośli.