Stolica roślinnym jedzeniem stoi. Pokaże to film "Wegańska Warszawa"
"Wegańska Warszawa" to opowieść o oferujących roślinną żywności i działających w Warszawie Słusznej Strawie, Lokal Vegan Bistro, Youmiko Vegan Sushi oraz Roślinnym Qurczaku. Zielona Interia objęła film patronatem.
W filmie twórcy i twórczynie biznesów dzielą się swoimi marzeniami, porażkami i wyzwaniami. Ma nie być to opowieść o samych potrawach, ale o ludziach, którzy zmieniają świat poprzez swoje decyzje i działania biznesowe. Teaser filmu można obejrzeć poniżej:
- U mnie to był proces szokowy. Zobaczyłem pewien film, czy wykład, który pokazywał zdjęcia z mleczarni, czy ubojni i po prostu stwierdziłem, że nie chce w tym brać udziału - opisuje w filmie moment "wegańskiego uświadomienia" założyciel Youmiko Vegan Sushi Paweł Gnatowski.
Hodowla zwierząt i destrukcja środowiska
- Przemysłowa produkcja mięsa, ale też innych produktów odzwierzęcych to jeden z największych problemów tego świata, dosłownie - tłumaczy natomiast Iga Czubak, założycielka Roślinnego Qurczaka.
Tego rodzaju stwierdzenie ma pokrycie w naukowych faktach - według najnowszych badań produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego (i pasz dla zwierząt hodowlanych) odpowiada za 19 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych. Głównym źródłem emisji gazów cieplarnianych wynikających z rolnictwa jest wylesianie. 40 proc. terenów, które pozyskuje się poprzez wylesianie, używanych jest jako pastwiska lub pola uprawne. Łącznie aż 80 proc. wszystkich gruntów rolnych jest przeznaczane na produkcje żywności odzwierzęcej - mięsa, czy nabiału.
Jak podkreślili naukowcy z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) w liście otwartym opublikowanym po zakończeniu szczytu COP26 w Glasgow, "przejście na dietę roślinną (opartą głównie bądź wyłącznie na produktach pochodzenie roślinnego - przyp. red.) jest kluczowym narzędziem łagodzenia zmian klimatycznych i jest szeroko wspierane przez szereg instytucji akademickich i naukowych jako niezbędny krok w zmniejszaniu kryzysu klimatycznego".
Wegańska Warszawa
- Sześć lat temu nie było dokładnie takiego miejsca, gdzie mogliśmy zjeść tak, żeby nam wszystko odpowiadało i smakowało. Dlatego postanowiliśmy sami je zrobić - mówi Karolina Goerigk, Wiceprezeska Spółdzielni Socjalnej Margines, która prowadzi Lokal Vegan Bistro.
- Powstaliśmy trochę (...) dla osób, które nie miały się jak wcześniej realizować i ich niesamowite umiejętności były niewykorzystane, niezauważane, żeby mogły zacząć gotować swoje jedzenie i w końcu były traktowane podmiotowo - stwierdza natomiast Ala Qandil ze Słusznej Strawy.
Dzięki tego rodzaju zaangażowaniu m.in. bohaterów filmu Warszawa znalazła się na szóstym miejscu tegorocznego rankingu najbardziej przyjaznych miast weganom na świecie, sporządzanego przez portal Happy Cow.
Premiera online filmu odbędzie się 14 stycznia, a pojawianie się nowych informacji na jego temat można śledzić na Facebooku. Produkcja powstała dzięki wsparciu Veg Fund oraz Green REV Institute.