Zabronili produkcji i sprzedaży sera bez mleka

W Turcji wprowadzono zakaz produkcji i sprzedaży sera pochodzenia roślinnego. Dlaczego kraj poszedł o krok dalej od Francuzów i oprócz nazywania wegańskiego produktu serem, zabronił także jego produkcji?

Wegański ser ma podobną strukturę do sera mlecznego
Wegański ser ma podobną strukturę do sera mlecznegoUnsplash

Turcja dołączyła do Francji i RPA, które wdrażają zaporowe przepisy dotyczące żywności pochodzenia roślinnego. Jednak Turcja jest jedynym krajem, który zabronił nie tylko stosowania nazewnictwa typu wegański ser lub roślinne mleko, ale zakazał produkcji sera wytworzonego na bazie roślin. Ministerstwo rolnictwa uznało, że nie można stosować jednakowego nazewnictwa w odniesieniu do dwóch różnych produktów.

Zakaz jedzenia wegańskiego sera

Zgodnie z niedawnym rozporządzeniem firmy produkujące sery roślinne zostały ukarane grzywną, a ich produkty zostały wycofane z rynku. Stało się tak w wyniku nowelizacji tureckiego kodeksu żywnościowego. Co to oznacza dla osób, które nie jedzą sera? Trudno będzie im przyrządzić wegańską pizzę, tosta, makaron, lub inne danie, w którym używa się wegańskiego sera.

Tureckie stowarzyszenie Vegan Association (TVD) ma zamiar złożyć pozew skierowany do Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa. TVD powołuje się na ochronę praw konsumentów do wyboru formy żywienia oraz na wzrost gospodarczy i dochodową produkcję jedzenia roślinnego.

Jesteśmy zdeterminowani, aby w pełni wykorzystać wszystkie rozwiązania przeciwko tym niejasnym zakazom, które zostały stworzone na nieuczciwych podstawach.

Równolegle TVD toczy batalię z Turecką Radą Szkolnictwa Wyższego. Chodzi o serwowanie wegańskich posiłków na ponad 200 uczelniach w kraju.

Z kolei organizacja ProVeg International potępiła zmianę na tureckim rynku żywności i nazwała ją wprowadzeniem “drakońskich" zasad. ProVeg wyraża zaniepokojenie o względy zdrowotne, etyczne i klimatyczne. W wielu przypadkach hodowla przemysłowa krów nie ma nic wspólnego z dobrostanem zwierząt.

Żywność pochodzenia roślinnego jest kluczem do rozwiązania kryzysu klimatycznego, a także zapewnienia wzrostu gospodarczego. Wiele firm mięsnych i mleczarskich wie o tym, dlatego inwestują zarówno w żywność pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a w niektórych przypadkach całkowicie przestawiają się na żywność wegańską.
ProVeg International

źródło: plantbasednews.org

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas