Wysoki poziom wiecznych chemikaliów w jedzeniu. Polacy jedzą to co dzień

Różne rodzaje płatków śniadaniowych i musli ułożone w miseczkach, wśród których znajduje się mleko i świeże owoce jak borówki, maliny, jeżyny oraz suszone morele. Całość tworzy apetyczną i kolorową kompozycję śniadaniową.
Najbardziej zanieczyszczone są płatki śniadaniowe - wynika z najnowszych testów Deposit/East NewsEast News

W skrócie

  • Nowe badania ujawniają wysokie poziomy kwasu trifluorooctowego (TFA) w popularnych produktach zbożowych dostępnych w całej Europie.
  • Produkty zbożowe, takie jak płatki śniadaniowe, pieczywo czy mąka, zawierają TFA na poziomie znacznie przekraczającym stężenie tego związku w wodzie z kranu.
  • Organizacje ekologiczne apelują o natychmiastowe wprowadzenie surowszych regulacji oraz zakaz stosowania pestycydów PFAS.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

O co chodzi z wiecznymi chemikaliami?

Różne rodzaje ziaren zbóż ułożone w okrągłej ceramicznej misce na szarej powierzchni, wyraźnie oddzielone od siebie wizualnie.
Kwas trifluorooctowy (TFA) to organiczny związek chemiczny, który jest silnym kwasem, około 10 tys. razy mocniejszym od kwasu octowego. Może występować w zbożachEast News East News

Co TFA robi w pszenicy i jak oddziałuje?

Zobacz również:

Substancje per- i polifluoroalkilowe zawarte są w wielu produktach codziennego użytku, na przykład w kosmetykach, środkach czystości, opakowaniach żywności, a nawet w papierze toaletowymDeposit/East NewsEast News
Nietypowa hodowla w Polsce. Produkują... krewetkiCzysta Polska