Stworzyli kakao bez ziaren kakaowca. Zamiennik ma jedną dużą zaletę
Brazylijczycy wpadli na świetny pomysł - w obliczu rosnących cen kakaowca i kawowca, postanowili zmielić łupiny, które masowo wyrzuca się podczas produkcji kawy. To według Międzynarodowej Organizacji Kawy krok ku nieuchronnej transformacji tego sektora.

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Pozostali producenci to m.in. Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Honduras, Etiopia. W procesie produkcji aromatycznych ziaren powstaje jednak sporo odpadów.
Szacuje się, że tylko w Brazylii wyrzuca się łupiny i skórkę pokrywające ziarno o wadze ponad 3 mln ton. Według Międzynarodowej Organizacji Kawy globalny sektor ten generuje ponad 40 mln ton tego rodzaju biomasy rocznie (dane pochodzące z raportu 2022/2023).
Są to jednak odpady organiczne, które można ponownie wykorzystać, np. do produkcji kawowego kakao. Produkt może być szeroko wykorzystany w przemyśle spożywczym.
Końcem 2024 r. cena kawy arabiki osiągnęła najwyższy poziom od 1977 r. Wpłynęły na to mniejsze zbiory w Brazylii, Kolumbii i Wietnamie wywołane głównie przez suszę.
Łupiny kawy w czekoladzie
CoffeeCoa to substytut kakao, który powstał z poddanych recyklingowi łupin kawy. Metody, które zastosował brazylijski startup Cellva sprawiły, że otrzymany z łupinek ziaren kawy proszek smakiem, kolorem, konsystencją przypomina popularne kakao i zawiera błonnik oraz przeciwutleniacze.
Otrzymany proszek może być stosowany w ciasteczkach, wypiekach, czy napojach.
Według Cellva zastosowanie odpowiedniej, autorskiej technologii pozwoliło otrzymać produkt zrównoważony i zmniejszyć ilość wytwarzanych odpadów.
Potężny rynek kawy
Międzynarodowa Organizacja Kawy podaje w swoim raporcie, że w sektorze kawowym musi nadejść transformacja. Ma ona polegać m.in. na wdrażaniu zasad gospodarki o obiegu zamkniętym, m.in. przetwarzaniu odpadów organicznych. Popularne jest wykorzystanie fusów z kawy w ogrodzie lub odpadów w sektorze budownictwa.
Zrównoważona produkcja kawy musi odpowiadać na zmieniające się środowisko i klimat. Szczególnie arabika nie radzi sobie z coraz większymi upałami i suszami. Arabika wymaga temperatury od 18 do 20 stopni Celsjusza i wilgotności od 75 do 85 proc.
Organizacja nadmienia, że produkcji kawy musi towarzyszyć sprawiedliwość społeczna, biorąca pod uwagę prawa drobnych rolników i plantatorów, oraz pracowników.

"Poprzez ponowne wykorzystanie odpadów w produktach alternatywnych możemy zwiększyć poziom zatrudnienia w krajach produkujących kawę, jednocześnie obniżając koszty produkcji" - podaje International Coffee Organization, która powstałą w 1963 r.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Dziennie wypija się na świecie nawet 2 mld filiżanek i kubków tego napoju.
Każdego roku na świecie produkuje się ok. 10 mln ton kawy na plantacjach o łącznej powierzchni około 11 mln hektarów. Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to arabika pochodząca z Afryki i robusta, ale popularność zyskuje też odmiana excelsa, która może lepiej poradzić sobie w zmiennych warunkach klimatycznych.