Przetestowali prawie 20 margaryn. "Kilka z nich powinno zniknąć z rynku"

Magazyn Öko-Test przetestował 18 margaryn pochodzących z niemieckich sklepów i dyskontów. Oceniano smak, zapach, konsystencję, skład oraz warunki produkcji i transportu produktów. Tylko jedna testowana margaryna uzyskała wynik „dobry”.

Co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Zależy od składu
Co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Zależy od składuScience Photo Library/EAST NEWSEast News
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Margaryna to zazwyczaj mieszanina różnych tłuszczów: najczęściej palmowego, słonecznikowego, lnianego, rzepakowego, kokosowego, sojowego, czy shea.

Öko-Test, który przeprowadza różnorodne testy konsumenckie, a ich wyniki publikuje w sieci i drukowanych gazetach, tym razem wziął pod lupę margaryny. Głównymi problemami tych produktów jest masowa uprawa palm oleistych, skomplikowany i wysokoemisyjny łańcuch dostaw oraz skład. Wiele testowanych margaryn zawierało wątpliwe oleje mineralne.

Masło shea to jeden z najzdrowszych składników, jaki może pojawić się w margarynie
Masło shea to jeden z najzdrowszych składników, jaki może pojawić się w margarynieIFIOK ETTANG/AFP/East NewsEast News

Oleje mineralne

Wszystkie testowane margaryny w mniejszym lub większym stopniu są zanieczyszczone składnikami olejów mineralnych. Według Öko-Test ich zawartość ma wpływ na końcową ocenę produktu. Składniki olejów mineralnych można podzielić na dwie główne grupy: węglowodory nasycone MOSH/analogi MOSH i węglowodory aromatycznych olejów mineralnych MOAH.

Ta druga grupa najbardziej niepokoi testerów. Znajdują się w niej związki mogące powodować raka, ale brakuje na to konkretnych dowodów. 

"Laboratorium, któremu zleciliśmy badania wykryło MOAH w czterech margarynach. Trzy z nich przekraczają wytyczne ustalone przez Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz Komisji Europejskiej. W związku z tym produkty przekraczające tę wartość powinny zostać usunięte z rynku" - komentuje wyniki Öko-Test.

Do zanieczyszczenia żywności tymi olejami może dojść na etapie produkcji lub w wyniku przedostania się ich z opakowania.

Surowce z zaufanych źródeł

Kolejnym problemem, o jakim pisze niemiecki magazyn, jest użycie tłuszczów, które zostały wyprodukowane z masowych plantacji soi, palm oleistych czy kokosowych. W tym przypadku należy zwrócić uwagę czy dany produkt posiada certyfikację potwierdzającą pozyskiwanie surowców ze zrównoważonych upraw (np. RSPO) oraz godziwe warunki pracy.

Pozytywnym aspektem wynikającym z testów jest to, że prawie wszystkie testowane margaryny pokrywały zapotrzebowanie na tzw. dobre tłuszcze w diecie. Margaryna może być zdrowym produktem w zależności od użytych składników oraz zaangażowania producenta w kwestie środowiskowe.

Öko-Test przetestowało następujące margaryny pochodzące z niemieckich sklepów: Alnatura, Alsan, Becel Gold, Bellasan, Deli Reform, Frisan, Edeka, ja!, Jeden Tag, Kaufland, Othüna Sonja, Penny, Rama, Rela, Sana, Sanella, Sojola, Vita D'or.

Artysta z Kambodży zbudował King Konga ze starych oponAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas