Olimpiada w Paryżu będzie przełomowa. Chodzi o dietę sportowców

W przyszłym roku w Paryżu będą odbywać się Igrzyska Olimpijskie. Już teraz pojawiły się informacje o menu, w którym uwzględniono różne preferencje żywieniowe sportowców. Organizatorzy obiecują, że nadchodzące igrzyska będą zdecydowanie bardziej ekologiczne i roślinne niż poprzednie.

Sportowcy będą mogli zjeść zdrowiej
Sportowcy będą mogli zjeść zdrowiej123RF/PICSEL

Komitet organizacyjny kolejnych Igrzysk Olimpijskich, które odbędą się w lipcu 2024 r. w Paryżu poinformował o głównych założeniach dotyczących olimpijskiego menu. Choć nie wymieniono na razie konkretnych dań wiadomo, że na imprezie mają dominować lokalne oraz zdrowsze produkty. Prawdopodobnie sportowcy będą mogli zjeść więcej warzyw i owoców oraz strączków na rzecz białka odzwierzęcego. 

Ekologiczne igrzyska?

W czasie trwania igrzysk ma zostać wydane aż ok. 13 mln posiłków. Ma więc znaczenie, co będą jeść sportowcy w wiosce olimpijskiej i goście.

Specjaliści, którzy zajmują się układaniem olimpijskiego menu, mówią, że na wydarzeniu będzie dominować lokalna i zdrowa żywność. 

Amadea Kostrzewa, zajmująca się kwestiami klimatycznymi i środowiskowymi na olimpiadzie wyjaśniła, że menu na nadchodzących Igrzyskach opiera się na promocji produktów francuskich oraz zwiększeniu ilości opcji wegetariańskich i roślinnych. Na talerzach ma pojawić się dwa razy więcej warzyw. Wiele potraw będzie zawierało m.in. buraki, ziemniaki, soczewicę (np. dhal z soczewicy) i inne strączki. 

Wielu znakomitych sportowców stosuje dietę wegetariańską i wegańską. M.in. Mistrz tenisa Serb Novak Djoković, który przyjedzie do Paryża, jest zdeklarowanym weganinem.

Organizatorzy będą nadal serwować dania mięsne - np. szczupaka, łososia, mięso z królika oraz popularne sery pleśniowe. Tylko 20 proc. produktów ma pochodzić importu (kawa, herbata, kakao). Oprócz promocji lokalnych produktów, ma to jeszcze inny cel.

Soczewica jest popularna nie tylko wśród zwolenników weganizmu123RF/PICSEL

Wegańskie i wegetariańskie jedzenie

Celem komitetu igrzysk w Paryżu jest zdecydowane zmniejszenie śladu węglowego generowanego np. z transportu. Dlatego większość produktów będzie dostarczana od lokalnych sprzedawców. Organizatorzy zapowiedzieli, że chcą zmniejszyć też o połowę ilość jednorazowego plastiku. Zastąpić mają go produkty wielokrotnego użytku. Co więcej, organizatorzy chcą walczyć z marnowaniem żywności i ograniczyć je do zera.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas