Olimpiada w Paryżu będzie przełomowa. Chodzi o dietę sportowców
Oprac.: Katarzyna Nowak
W przyszłym roku w Paryżu będą odbywać się Igrzyska Olimpijskie. Już teraz pojawiły się informacje o menu, w którym uwzględniono różne preferencje żywieniowe sportowców. Organizatorzy obiecują, że nadchodzące igrzyska będą zdecydowanie bardziej ekologiczne i roślinne niż poprzednie.
Komitet organizacyjny kolejnych Igrzysk Olimpijskich, które odbędą się w lipcu 2024 r. w Paryżu poinformował o głównych założeniach dotyczących olimpijskiego menu. Choć nie wymieniono na razie konkretnych dań wiadomo, że na imprezie mają dominować lokalne oraz zdrowsze produkty. Prawdopodobnie sportowcy będą mogli zjeść więcej warzyw i owoców oraz strączków na rzecz białka odzwierzęcego.
Ekologiczne igrzyska?
W czasie trwania igrzysk ma zostać wydane aż ok. 13 mln posiłków. Ma więc znaczenie, co będą jeść sportowcy w wiosce olimpijskiej i goście.
Specjaliści, którzy zajmują się układaniem olimpijskiego menu, mówią, że na wydarzeniu będzie dominować lokalna i zdrowa żywność.
Amadea Kostrzewa, zajmująca się kwestiami klimatycznymi i środowiskowymi na olimpiadzie wyjaśniła, że menu na nadchodzących Igrzyskach opiera się na promocji produktów francuskich oraz zwiększeniu ilości opcji wegetariańskich i roślinnych. Na talerzach ma pojawić się dwa razy więcej warzyw. Wiele potraw będzie zawierało m.in. buraki, ziemniaki, soczewicę (np. dhal z soczewicy) i inne strączki.
Wielu znakomitych sportowców stosuje dietę wegetariańską i wegańską. M.in. Mistrz tenisa Serb Novak Djoković, który przyjedzie do Paryża, jest zdeklarowanym weganinem.
Organizatorzy będą nadal serwować dania mięsne - np. szczupaka, łososia, mięso z królika oraz popularne sery pleśniowe. Tylko 20 proc. produktów ma pochodzić importu (kawa, herbata, kakao). Oprócz promocji lokalnych produktów, ma to jeszcze inny cel.
Wegańskie i wegetariańskie jedzenie
Celem komitetu igrzysk w Paryżu jest zdecydowane zmniejszenie śladu węglowego generowanego np. z transportu. Dlatego większość produktów będzie dostarczana od lokalnych sprzedawców. Organizatorzy zapowiedzieli, że chcą zmniejszyć też o połowę ilość jednorazowego plastiku. Zastąpić mają go produkty wielokrotnego użytku. Co więcej, organizatorzy chcą walczyć z marnowaniem żywności i ograniczyć je do zera.