Najstarszy ugotowany posiłek Neandertalczyków? To nie mięso
Neandertalczycy nie przetrwali na diecie składającej się z owoców i surowego mięsa. Archeolodzy znaleźli zwęglone pozostałości po najstarszym ugotowanym, roślinnym posiłku wymarłego przedstawiciela rodzaju Homo.
Pozostałości po najstarszym gotowanym posiłku Neandertalczyka zostały odkryte w kompleksie jaskiń w północnym Iraku. Naukowcy zaczęli zastanawiać się w związku z tym, czy wymarły przodek nie był podobnie jak homo sapiens, smakoszem.
„Nasze odkrycia dowodzą, że (człowiek neandertalski) prowadził złożoną kuchnię i posiadał swoją kulturę jedzenia" - mówił dla The Guardian Chris Hunt, profesor paleoekologii kulturowej na Uniwersytecie Johna Mooresa w Liverpoolu.
Soczewica i gorczyca
Profesor Hunt i inni naukowcy spróbowali odtworzyć nawet jeden z przepisów Neandertalczyków. Użyli do tego celu roślin strączkowych i nasion zebranych w pobliżu jaskiń. Stworzyli coś w rodzaju chlebowego naleśnika o orzechowym smaku. Profesor Hunt twierdzi, że smak dania był wyborny. Okazuje się, że Homo neanderthalensis moczył strączki przed gotowaniem lub zgniatał je kamieniami. Nie posiadał moździerza, dlatego spożywał "grube ziarno". To mógł być jeden z powodów złego stanu uzębienia przodków - twierdzi zespół naukowców.
Palenisko w jaskini
Jaskinia Shanidar, w której niegdyś zamieszkiwał nasz przodek, znajduje się kilkaset kilometrów na północ od Bagdadu w górach Zagros. Uważa się, że odkryte w jaskiniach paleniska wraz ze zwęglonymi pozostałościami mają około 70 tys. lat.
Zespół wykorzystuje w swoich badaniach mikroskop elektronowy, dzięki któremu można uważnie przyjrzeć się prastarym dowodom na istnienie i jedzenie przodków. Złożone odkrycia naukowców prowadzone są także w jaskiniach na Peloponezie (Grecja) i sugerują, że prehistoryczni opierali się na kilku etapach przygotowywania żywności.
„Ponieważ neandertalczycy nie mieli garnków, przypuszczamy, że moczyli strączki w fałdzie zwierzęcej skóry” - mówią naukowcy.