Wielkie osiągnięcie. Imbir wyrósł w polskich warunkach klimatycznych

Imbir jest spożywany niemal na całym świecie. Również w Polsce jest popularny ze względu na swoje właściwości wspomagające odporność organizmu. Imbir do Polski dociera najczęściej z Chin. Teraz, dzięki polskim naukowcom, z powodzeniem będzie można go uprawiać w polskich warunkach.

Imbir działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu może pomóc w walce z przeziębieniem
Imbir działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu może pomóc w walce z przeziębieniem123RF/PICSEL

Imbir to rodzaj byliny z rodziny imbirowatych. Popularny imbir lekarski jest rośliną przyprawową, stosowaną też w przemyśle kosmetycznym. Roślina występuje naturalnie na obszarze południowo-wschodniej Azji - od Indii przez Chiny po Nową Gwineę. Z powodzeniem gatunek został introdukowany w Australii, Korei, Afryce, Ameryce Środkowej, na Hawajach i Florydzie. Niedługo uprawa tej egzotycznej rośliny będzie możliwa także w polskich warunkach.

Pionierska uprawa imbiru w Poznaniu

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu osiągnęli obiecujące wyniki - udało się im wyhodować imbir w polskich warunkach klimatycznych. Badacze wiąż optymalizują technologie umożliwiające uprawę tej rośliny, bo proces wymaga zastosowania nowatorskich rozwiązań agrotechnicznych. 

Uprawa imbiru w PolsceUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Ważne jest stworzenie optymalnych procesów podkiełkowywania kłączy w kontrolowanych warunkach. Ma to przyspieszyć wzrost rośliny i zwiększyć jej odporność. Projekt polskich badaczy zakłada też opracowanie nowej metody pozyskiwania klarowanego soku z imbiru, a to będzie już otwierać możliwości wykorzystania go na polskim rynku.

Jak twierdzi prof. dr hab. Piotr Szulc z UP w Poznaniu, "by dostosować imbir do polskich warunków klimatycznych, kluczowe jest opracowanie metod pozwalających na skrócenie cyklu wegetacyjnego tej rośliny i wydłużenie okresu jej wzrostu poprzez zastosowanie kontrolowanych warunków uprawy".

Rozgrzewający i wzmacniający imbir pomaga w wielu chorobach układu trawiennego i oddechowego123RF/PICSEL

Jednym z kluczowych etapów uprawy jest podkiełkowywanie kłączy imbiru. Umożliwia to przyspieszenie wzrostu już w początkowej fazie wegetacji. Polskim naukowcom udało się pozyskać materiał imbiru z Indii wolny od środków hamujących kiełkowanie. Efekty przerosły oczekiwania.

"Ten rok upraw był przełomowy dzięki wprowadzeniu szeregu zabiegów agrotechnicznych, takich jak optymalizacja sposobu sadzenia czy ustalenie częstotliwości podlewania. Wszystkie te działania, które przeprowadzałem osobiście, przyniosły imponujące efekty w postaci dużego plonu, co potwierdza, że przy odpowiedniej technologii i zaangażowaniu, uprawa imbiru w Polsce jest możliwa" - mówi prof. dr hab. Szulc.

Co pamiętasz z babcinej apteczki? Przyprawy i roślinne napary na trawienie

Popyt na imbir rośnie z roku na rok

Mimo nowatorskich upraw imbiru wprowadzonych przez polskich naukowców, czeka nas jeszcze długa droga, by ta roślina była powszechnie hodowana na rodzimym podwórku. I była konkurencją dla azjatyckiego rynku, bo najwięcej tej przyprawy do Polski dociera z Chin, a imbir swoją popularnością przebił już nawet pieprz.

Rozgrzewający i wzmacniający korzeń pomaga w wielu chorobach układu trawiennego i oddechowego. Imbir jest najczęściej importowaną do UE przyprawą i to od kilku sezonów.

W 2023 roku na teren UE przywieziono 114 tys. ton imbiru. To nie nowość, ponieważ w latach poprzednich imbir był również najczęściej przywożoną do UE przyprawą. W 2022 r. było go jeszcze więcej, bo aż 122 900 ton. Zaraz po imbirze pod względem ilości importuje się do UE najwięcej papryki (110,6 tys. ton) i pieprzu (50,3 tys. ton) – wynika z danych opublikowanych przez Eurostat.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas