Sanepid ostrzega przed tymi herbatami. Zawierają niebezpieczne pestycydy

Picie tych herbat może być niebezpieczne dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w czterech czarnych herbatach liściastych sprzedawanych w Polsce natrafiono na wysokie stężenie pestycydu - atrachinonu. Producentem jest firma Health Farm z Łasku.

GIS ostrzega. Herbata wycofana ze sklepów. Pozostałości pestycydu
GIS ostrzega. Herbata wycofana ze sklepów. Pozostałości pestycyduludmilachernetska123RF/PICSEL

Antrachinon jest organicznym związkiem chemicznym z grupy chinonów. Jest to żółta substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w benzenie. Służy jako półprodukt do produkcji wielu barwników, m.in. alizaryny. Występuje w korze rośliny kruszyny pospolitej oraz ożanki czosnkowej.

Groźna substancja w herbacie

Produkty zawierające antrachinony są stosowane głównie jako środki przeczyszczające i mają kilka efektów biologicznych. Długotrwałe stosowanie środków przeczyszczających wiąże się ze zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń niepożądanych, takich jak rak jelita grubego.

9,10-antrachinon, potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi, występuje czasem w zielonej i czarnej herbacie, a maksymalny poziom pozostałości w Unii Europejskiej ustalono na 0,02 mg/kg.

Masz tę herbatę? Wyrzuć ją do kosza!

Picie tych herbat może być groźne dla zdrowia. GIS poinformował, że znajdują się w niej pozostałości po pestycydzie - antrachinonie. Producent (Health Farm Wola Łaska 48, 98-100 Łask) zobowiązał się do wycofania produktów z rynku. Są to:

  • herbata czarna Assam 200 g, data ważności 01.2026 oraz 12.2025;
  • herbata czarna Ceylon 200 g, data ważności 01.2026 oraz 12.2025;
  • herbata czarna Madras 200 g, data ważności 01.2026 oraz 12.2025;
  • herbata czarna Yunann 200 g, data ważności 01.2026 oraz 12.2025.

Pestycydy zawierają wieczne chemikalia

Niestety, ale jesteśmy narażeni na coraz to groźniejsze związki chemiczne w pestycydach. Jak informowaliśmy, pestycydy stosowane na masową skalę w światowych uprawach kukurydzy, pszenicy, truskawek, a także innych warzyw i owoców zawierają dodatkowo inne syntetyczne chemikalia.

Według badaczy, którzy wykryli tzw. wieczne chemikalia w wielu produktach spożywczych, im więcej się szuka, tym na więcej niepokojących zjawisk się trafia.

W tych małych cząsteczkach - perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (tzw. PFAS) - występują bardzo silne wiązania pomiędzy atomami węgla i fluoru. Wieczne chemikalia zostały wynalezione w latach 40. XX wieku i stosuje się je w wielu gałęziach przemysłu: kosmetycznym, rolniczym, motoryzacyjnym, czy meblarskim.

PolsatPolsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas