Czy pakowanie jarzyn w plastikowe opakowania jest właściwe?
65 proc. Polaków opowiada się za wprowadzaniem w Polsce przepisu zakazującego sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach - wynika z badania. Ponad połowa ankietowanych wskazuje papier jako najbardziej ekologiczne opakowanie.
W 2019 roku Unia Europejska wprowadziła zakaz sprzedaży i używania jednorazowych plastikowych produktów. Państwa UE dostały 2 lata na dostosowanie swoich ustaw do nowej tzw. plastikowej dyrektywy, w tym wprowadzenia zasad rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP).
Z badań przeprowadzonych przez SW Research we współpracy z Grupą Akomex wynika, że polscy konsumenci zauważają potrzebę wprowadzenia proekologicznych postaw na rynku żywności.
Plastik potrzebny czy nie?
"Za wprowadzeniem zakazu sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach opowiada się 65 proc. Polaków, a wśród nich aż 70 proc. badanych kobiet i blisko 60 proc. pośród wszystkich ankietowanych mężczyzn" - przekazano w informacji dotyczących badania.
Jak dodano, grupą wiekową najchętniej popierającą zakaz sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach są osoby powyżej 65 roku życia.
"73 proc. ankietowanych w tej grupie wiekowej uważa, że jest to słuszne działanie. Negatywnie na pomysł rezygnacji z opakowań plastikowych w sprzedaży owoców i warzyw zareagowało 13 proc. respondentów" - podano.
Zgodnie z wynikami badań konsumenci wskazują także, że produkty wytwarzane z kartonu oraz papieru są najbardziej ekologicznymi opakowaniami. Tego zdania jest 52 proc. respondentów. 30 proc. badanych jako proekologiczne opakowanie wymienia szkło, a 10 proc. wskazuje na drewno.
Kolejne zmiany dotyczące ograniczania w produkcji opakowań plastikowych mają się pojawić w 2025 roku. Nakrętki i wieczka z tworzyw sztucznych będzie można wprowadzić do obrotu tylko, jeśli będą na stałe przymocowane do butelek i pojemników. Od 2025 roku plastikowe butelki będą musiały być wyprodukowane w minimum 25 proc. z materiału pochodzącego z recyklingu.