Pstrąg

Poniedziałek, 22 stycznia 2024 (11:03) Aktualizacja Poniedziałek, 17 czerwca 2024 (11:49)
Pstrąg to popularna nazwa kilku gatunków ryb słodkowodnych z rodziny łososiowatych (Salmonidae). Najbardziej znane gatunki pstrągów to pstrąg potokowy, pstrąg tęczowy i pstrąg źródlany. Pstrągi zamieszkują chłodne, czyste wody strumieni, rzek i jezior.
Pstrąg Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Pstrąg. /123RF/PICSEL

Pstrąg - najważniejsze informacje

  • Rodzaj:

    pstrąg

  • Rodzina:

    łososiowate

  • Rząd:

    łososiokształtne

  • Gromada:

    promieniopłetwe

  • Typ:

    strunowce / kręgowce

  • Królestwo:

    zwierzęta

Pstrąg tęczowy żyje w naturze w Ameryce Północnej. Został jednak sztucznie wprowadzony niemal do wszystkich krajów na świecie, w tym także do Polski. Wyróżnia się dwie odmiany pstrąga tęczowego: wędrowną, która spływa do morza, oraz osiadłą. W Polsce występuje nielicznie w większych rzekach, stawach i jeziorach. Są to osobniki z zarybienia lub uciekinierzy z hodowli, gdyż do tej pory nie zaobserwowano populacji, która rozmnażałaby się samoczynnie.

Pstrąg tęczowy jest drapieżnikiem, który żywi się owadami oraz ich larwami. Podstawę diety stanowią także ważki, jętki, małe ryby, robaki, żaby i kijanki. 

Pstrąg potokowy naturalnie występuje praktycznie w całej Europie, północnej Afryce oraz części Azji. Sztucznie został rozpowszechniony na wszystkich kontynentach, za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce najliczniej występuje na północy i południu kraju. Żyje w górskich potokach Tatr, Beskidów, Sudetów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Można go spotkać w rzekach Pomorza Środkowego i Zachodniego, Dolnego Śląska oraz na Warmii i Mazurach. 

W Polsce występuje także pstrąg źródlany. 

Pstrąg żyje tylko w czystej wodzie

Tarło pstrąga odbywa się od grudnia do maja. W tym celu szuka on żwirowatych ujść rzek i wędruje w ich górę. Samica wykopuje niewielki dołek, wykorzystując do tego swoją płetwę. Składa w niej ikrę złożoną z 1 000 – 1 500 ziaren. Są one stosunkowo duże. Samica zakrywa je piaskiem oraz kamyczkami. Okres wylęgu zależy głównie od warunków panujących w zbiorniku wodnym. Młode wykluwają się z zawieszonym woreczkiem żółtkowym, z którego pobierają pokarm. Jeśli nie padną ofiarą większych ryb, to po 3 latach życia ważą około 1 kg. 

Pstrągi to jedne z ryb, które do życia potrzebują bardzo czystej wody. Ich obecność w rzekach i potokach świadczy o braku zanieczyszczenia.

Pstrągi żyjące w takich warunkach mają najlepszej jakości mięso. 

Jak wygląda pstrąg?

Ubarwienie pstrąga zależy przede wszystkim od jego wieku oraz środowiska, w którym żyje. W potokach z bardzo jasnym dnem ryby te są biało-srebrzyste ze stalowoszarym grzbietem oraz fioletowymi kropkami. W innych rzekach ubarwienie jest najczęściej zielonoszare lub niebieskoszare. U pstrągów tęczowych wzdłuż linii bocznej znajduje się różowa wstęga, a boki są zazwyczaj srebrne. Na nich oraz na płetwach można zaobserwować czarne plamki. Głowa pstrąga jest nieco wydłużona oraz zakończona dużym otworem gębowym. Górna szczęka jest nieznacznie dłuższa od dolnej. 

Długość ciała pstrąga wynosi zazwyczaj 40-60 cm. Ryba ta waży przeciętnie 4-5 kg. W naturalnym środowisku żyje około 7 lat. Dojrzałość płciową osiąga po 2 latach.

Czy pstrągi są pod ochroną?

Pstrąg tęczowy jest objęty okresem ochronny, który zależy głównie od miejsca występowanie tej ryby. Trwa on od 1 września do 31 stycznia dla populacji żyjących w Wiśle powyżej ujścia Sanu, w samym Sanie, Odrze, Bystrzycy i dopływach tych rzek. W innych akwenach ten okres kończy się 31 grudnia. Obowiązuje również wymiar ochronny wynoszący 30 cm, a także dobowy limit połowu – 3 sztuki. 

Ciekawostki o pstrągu

  • Najliczniejsze hodowle pstrąga tęczowego w Polsce znajdują się na Pomorzu.
  • Pstrągi wędrujące w stronę morza są określane trociami. 
  • Pstrąg to ryba, która bardzo wolno rośnie. Dzięki temu jego mięso jest praktycznie pozbawione tłuszczu, ma odpowiednią strukturę oraz smak. 
  • Dieta bogata w mięso pstrąga jest wskazana przede wszystkim dla osób borykających się z problemami z układem krążenia, w tym z chorobami serca. 
  • Do łowienia pstrągów wykorzystuje się metodę muchową oraz spinningową. 
  • Pstrągi potokowe hoduje się głównie w celu zarybiania potoków oraz rzek. 
  • U pstrągów może występować kanibalizm, ale nie jest on tak popularny, jak np. u szczupaków. 
  • Największy złowiony w Polsce pstrąg potokowy miał 77,5 cm długości i ważył 5,526 kg. Rekordowy okaz gatunku tęczowego mierzył 75 cm oraz ważył 7,30 kg. Z kolei rekordzistą wśród pstrągów źródlanych jest okaz o wadze 2,52 kg oraz 58 cm długości. 

Temat Pstrąg znajdziesz również w serwisie:

Pstrąg - Wiadomości