Winogrona

Poniedziałek, 22 stycznia 2024 (13:40) Aktualizacja Czwartek, 1 sierpnia 2024 (14:10)
Winogrona, a właściwie winorośl, występują na półkuli północnej, a niektóre odmiany można spotkać również w strefie subtropikalnej. Najwięcej gatunków jest znanych w Chinach oraz na wschodzie Ameryki Północnej. Rosną głównie na terenach skalistych, w zaroślach oraz lasach, bardzo często wspinając się po drzewach. Odmiane uprawne występują na całym świecie, w tym także w Polsce. Winorośl jest także hodowana jako roślina ozdobna.
Winogrona Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Winogrona w Toskanii. /mandu77 /123RF/PICSEL

Winogrona - najważniejsze informacje

  • Gatunek:

    winorośl

  • Rodzaj:

    winorośl

  • Rodzina:

    winoroślowate

  • Rząd:

    winoroślowce

  • Gromada:

    rośliny naczyniowe

  • Królestwo:

    rośliny

Jak wyglądają wingrona? 

Winogrona charakteryzują się przede wszystkim drewniejącymi lianami, które mogą wspinać się na wysokość nawet 20 m. Występują także pędy płożące. Ich kora jest najczęściej łuszcząca się i odpadająca. Na końcach osi pędu pojawiają się pędowe wąsy czepne. Są one spychane na bok przez odgałęzienia boczne, które kontynuują wzrost. 

Liście są pojedyncze, najczęściej 3- lub 5-klapowe, a przylistki szybko odpadają. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Płatki koron są połączone wierzchołkami. Owoce winorośli są nazywane winogronami. Wewnątrz nich znajduje się od 2 do 4 nasion. Mają kształt jajowaty lub jajowato-eliptyczny. 

Popularne odmiany winogron

Najpopularniejsze odmiany występujące w Polsce to:
  • Bianca – wykorzystywana do produkcji białych win, jest odporna na choroby grzybowe. Wyróżnia się soczyście zielonymi liśćmi w zaokrąglonym kształcie oraz o wygiętej blaszce, która przypomina łyżeczkę. Owoce są średniej wielkości o zielono-żółtym odcieniu i zwartym miąższu.
  • Swenson Red – jest to odmiana odporna na mróz, dlatego świetnie sprawdza się także w Polsce. Winorośl deserowa wykorzystywana do produkcji słodkiego wina oraz przetworów. 
  • Kodrianka – powinna być uprawiania pod osłonami, gdyż wtedy plony są obfite, a owoce lepszej jakości. Grona są duże i zwarte, owoce mają granatowy odcień oraz czekoladowy posmak. 
Inne popularne odmiany, to: Agat Doński, Alden, Arkadia, Rondo i Aurora.

Jak uprawiać winogrona? 

Winorośl lubi ciepło, dlatego jej uprawa w polskich warunkach jest dość wymagająca. Istnieją jednak odmiany, które lepiej radzą sobie z niskimi temperaturami. Roślina ta potrzebuje dobrze nasłonecznionego stanowiska, które jest osłonięte od wiatru. Dobrze radzi sobie w pobliżu ścian budynków lub ogrodzeń. 

Winorośl nie jest wymagająca jeśli chodzi o rodzaj gleby. Nie musi być ona wyjątkowo żyzna, najważniejsze jest to, aby nie było ona zbyt wilgotna. Zakupione sadzonki można wysadzać od połowy maja do października, te wykopane z ziemi bez liści nadają się do sadzenia od października do pierwszych przymrozków lub późną wiosną (od maja). 

Choroby winorośli są poważnym zagrożeniem dla upraw, gdyż istnieje mało środków ochronnych. Muszą być stosowane z rozwagą, gdyż ich niepoprawne użycie skutkuje uszkodzeniem roślin. Uprawy są najbardziej narażone na atak: mączniaka rzekomego winorośli, mączniaka prawdziwego winorośli, białą zgniliznę winogron, szarą pleśń winorośli.

Ciekawostki o winogronach

  • Owoce potrzebują dostępu do światła, aby były dorodne. Trzeba usuwać liście, które je zasłaniają. Można je wykorzystać jako nawóz do roślin.
  • Jednym ze sposobów na zabezpieczenie upraw przed mączniakiem, jest sadzenie róż w pobliżu upraw winorośli. 
  • Z zagęszczonego soku z białych winogron wytwarza się ocet balsamiczny. 
  • Liście winorośli zebrane w okresie kwitnienia i owocowania pnącza można wykorzystać w kuchni. Nadają się do zawijania farszów, a także do marynowania i kiszenia. 

Temat Winogrona znajdziesz również w serwisie:

Winogrona - Wiadomości