Kuna leśna

Poniedziałek, 22 stycznia 2024 (10:27) Aktualizacja Środa, 12 czerwca 2024 (12:34)
Kuna leśna (Martes martes) to niewielki drapieżnik z rodziny łasicowatych, występujący głównie w lasach Europy i Azji. Charakteryzuje się smukłym ciałem, krótkimi nogami i długim, puszystym ogonem, a jej futro ma ciemnobrązowy kolor z charakterystyczną żółtą plamą na gardle. Kuna leśna jest zwinnym wspinaczem i często przebywa w koronach drzew. Żywi się różnorodnym pokarmem, w tym małymi ssakami, ptakami, owadami, jajami, owocami i orzechami. W przeciwieństwie do kuny domowej, kuna leśna unika terenów zamieszkałych przez ludzi, preferując dzikie obszary leśne.
Kuna leśna Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Kuna leśna czyli tumak. /elitravo /123RF/PICSEL

Kuna leśna - najważniejsze informacje

  • Gatunek:

    kuna leśna

  • Rodzaj:

    kuna

  • Rodzina:

    łasicowate

  • Rząd:

    drapieżne

  • Gromada:

    ssaki

  • Typ:

    strunowce / kręgowce

  • Królestwo:

    zwierzęta

Gdzie żyją kuny leśne? 

Kuny leśne żyją w Azji Mniejszej i w Europie. Nie ma ich jednak na południu Wysp Brytyjskich, w Grecji oraz na części Półwyspu Iberyjskiego. Zwierzęta te zostały introdukowane na Baleary – archipelag wysp na Morzu Śródziemnym należący do Hiszpanii.

Kuny leśne żyją na terenie całej Polski, jednak ich populacja jest niewielka.  Zamieszkują lasy, ale lubią przebywać pobliżu ludzkich siedzib, a w tym także w dużych aglomeracjach miejskich. Obszar występowania kun leśnych pokrywa się często z obszarem, na którym żyją kuny domowe. 

W górach można je spotkać na wysokości do 1850 m n.p.m.

Kuny leśne to zwierzęta aktywne w nocy. Po zmierzchu zaczynają poszukiwać jedzenia. Do polowania w dzień może zmusić je jedynie wielki głód. 

To drapieżniki polujące na gryzonie myszowate, wiewiórki, ptaki, owady, płazy i ryby. Jedzą też padlinę. Jesienią ich dieta przez pewien czas może w dużej części składać się z owoców. Kuny leśne dbają o zapasy pożywienia, dlatego niekiedy nie jedzą wykradzionych z gniazda ptasich jaj, a zakopują je w ziemi. Nocą, aby upolować zwierzynę, pokonują nawet 10 km. Po zmierzchu skaczą, wspinają się na drzewa i niekiedy pływają – potrafią robić to dobrze, ale niechętnie wchodzą do wody. 

Kuny leśne mają swoje terytoria (o powierzchni do 20 km2), na których zakładają kilka gniazd. Budują je w kryjówkach – w szczelinach skalnych, w dziuplach, w opuszczonych gniazdach ptaków drapieżnych i wiewiórek.

Okresu rozrodu u kun trwa od czerwca do sierpnia. Pary kopulują ze sobą średnio przez 50 minut. Ciąża kuny leśnej trwa nawet 9 miesięcy. Potomstwo kun przychodzi na świat ślepe i głuche. Staje się samodzielne dopiero pół roku później. Kuny leśne osiągają dojrzałość płciową, mając 15 miesięcy. 

Jak wygląda kuna leśna?

Kuny leśne mają do ok. 50 cm długości. Samce ważą do 1,8 kg, a samice do 1,5 kg. Te dzikie zwierzęta są wielkości kota domowego. 
Ich budowa anatomiczna wyróżnia się:
  • silnie wydłużonym tułowiem;
  • wąską głową i szpiczastym pyskiem;
  • trójkątnymi, małymi uszami, których brzegi są jaśniejsze niż sierść na pozostałych częściach ciała;
  • dużymi oczami,
  • czarnym nosem,
  • puszystym ogonem, którego długość jest zwykle równa połowie długości ciała.
Kuny leśne mają długą, jedwabistą w dotyku, miękka sierść. Może mieć ona odcień kasztanowy, jasno- lub ciemnobrązowy. Specyficzna dla tego gatunku jest plama na wysokości gardła. Może mieć ona różny kształt i być żółta lub pomarańczowa.

Czy kuny leśne są pod ochroną?

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) kuna leśna jest gatunkiem najmniejszej troski – nie zagraża jej wyginięcie. W zależności od kraju zwierzę to jest objęte ochroną gatunkową, tępione jako szkodnik lub traktowane jak zwierzyna łowna.

W Polsce poluje się na kuny leśne. Można to robić w okresie 1 września do 31 marca, a tam, gdzie występują cietrzewie i głuszce, polowania na te 
drapieżniki są dozwolone przez cały rok. 

Ciekawostki o kunie leśnej

  • Kuny leśne zostały niegdyś wytępione na Wyspach Brytyjskich, ale ich populacja na tym obszarze powoli się odradza. 
  • Kuny leśne potrafią pokonywać dużą odległość, skacząc z drzewa na drzewo.
  • Naturalnymi wrogami kun są lisy, żbiki, borsuki i bezpańskie psy.
  • Inna nazwa kuny leśnej to tumak.
  • Futro kuny leśnej wykorzystuje się w kuśnierstwie.
  • W dawnych czasach futer z kuny używano jako środka płatniczego. Pozostałością tego zwyczaju jest chorwacka waluta – kuna.
  • W ciągu jednego dnia kuna leśna może zjeść pokarm równy 20% jej masy ciała.
  • Na wolności kuna leśna żyje średnio od 8 do 10 lat, natomiast w niewoli do 15 lat.

Kuna leśna - Wiadomości

  • Kuny opanowały miasto. "Zaglądają ludziom przez okna"

    Kuny opanowały miasto. "Zaglądają ludziom przez okna"

    Czwartek, 28 marca (11:30)
    Całe stada kun biegają po Wrocławiu - alarmuje Eska Wrocław. Tak przynajmniej mówią mieszkańcy miasta. Jest to o tyle dziwne, że kuny nie są drapieżnikami żyjącymi gromadnie, a już tym...
  • Kuny tyją przez zmiany klimatu

    Kuny tyją przez zmiany klimatu

    Wtorek, 4 stycznia 2022 (10:58)
    Kuny tyją przez globalne ocieplenie. Masa ciała kun leśnych i domowych żyjących w Europie przez ostatnie 60 lat wyraźnie się zwiększyła – zauważają naukowcy z Europy, w tym Polski, którzy...