Ten rzadki i piękny grzyb to prawdziwy skarb. Rośnie w lasach w Polsce

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Soplówka jeżowata jest dostępna w różnych formach, takich jak suplementy diety, proszki, a także świeże lub suszone grzyby
Soplówka jeżowata jest dostępna w różnych formach, takich jak suplementy diety, proszki, a także świeże lub suszone grzyby123RF/PICSEL

Soplówka jeżowata to najrzadszy grzyb w Polsce. Jest pod ochroną

Soplówka jeżowata to mało znany grzyb jadalny.
Soplówka jeżowata to mało znany grzyb jadalny.123RF/Picsel, 123RF/PicselINTERIA.PL

Zobacz również:

    Gdzie rośnie soplówka jeżowata?

    • W Ameryce Północnej — porasta najczęściej drewno dębowe, choć spotyka się ją również na bukach i innych gatunkach, np. klonach, platanach czy eukaliptusach.
    • W Europie — przeciwnie niż w Ameryce Północnej atakuje zwykle buk zwyczajny, a rzadziej dęby. Jej obecność stwierdza się także na jabłoniach i orzechach włoskich.
    Soplówka jeżowata wspiera pamięć i koncentrację | Fot. 123RF/Picsel
    Soplówka jeżowata wspiera pamięć i koncentrację | Fot. 123RF/Picsel123RF/PICSEL

    Właściwości soplówki jeżowatej

    • antyoksydacyjnych,
    • przeciwzapalnych,
    • przeciwcukrzycowych,
    • przeciwnowotworowych,
    • przeciwdrobnoustrojowych,
    • hipolipemicznych.

    Rzadki grzyb w kuchni azjatyckiej

    Grzyb, którego często pomijamy. Warto zbierać koźlarzePolsat NewsPolsat News
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?