Najdziwniejsze grzyby świata. Zaskakują swoim wyglądem
Mateusz Zajega
Podczas grzybobrania możemy natknąć się na doprawdy mocno zaskakujące swoim wyglądem okazy. Grzyby przypominające skórkę pomarańczy, truskawki z bitą śmietaną, a nawet dłonie umarlaka czy palce diabła. Oto najbardziej wyróżniające się gatunki.
Próchnilec maczugowany
Występujący niemal na całym świecie próchnilec maczugowany może wystraszyć niejednego spacerowicza. Grzyb przypomina swoim wyglądem wystający palec nieboszczyka, a gdy obok siebie urośnie ich kilka, mamy już do czynienia z całą martwą dłonią. Nic więc dziwnego, że ludzie reagują na jego widok z przerażeniem.
Co więcej, u młodych okazów dostrzeżemy także jasne czubki wyglądające z daleka niczym paznokcie. Każdy "palec" może urosnąć do około 10 centymetrów wysokości oraz mniej więcej 2,5 centymetrów grubości. Odważnych z góry informujemy, że nie są one jadalne.
Dzieżka pomarańczowa
W świąteczny nastrój podczas przechadzki mogą wprowadzić nas dzieżki pomarańczowe. Gdy podczas spaceru natkniemy się na porozrzucane skórki pomarańczy, istnieje duża szansa, że naszym oczom ukazały się właśnie wspomniane grzyby.
Spotkać je możemy dosłownie wszędzie, gdyż występują one nawet antarktycznych Szetlandach Południowych. Co ciekawe, rzeczone grzyby można jeść, jednak jak twierdzą smakosze, pozbawione są one jakiegokolwiek smaku.
Kolczakówka piekąca
Nie ma chyba bardziej smakowicie wyglądające grzyba niż kolczakówka piekąca, ponieważ wygląda ona niczym bita śmietana z truskawkami. Nie zalecamy jednak kosztowania tego leśnego deseru, gdyż może się to skończyć wysoką karą pieniężną - w Polsce ten gatunek jest pod ścisłą ochroną.
Warto również dodać, że rzeczony okaz nie smakuje wcale jak wspomniany deser. Jak sama nazwa wskazuje, po jego spożyciu poczujemy pieczenie, ostrość, aczkolwiek grzyb sam w sobie nie jest trujący.
Phallus indusiatus
Poza Europą możemy natknąć się na doprawdy majestatycznego grzyba, który charakteryzuje się wyjątkową koronkową spódnicą sięgającą aż do ziemi. Mowa o należącym do rodziny sromotnikowatych Phallus indusiatus.
Gatunek ma nawet swoje miejsce w kulturze. Chińczycy od wieków stosują go w medycynie oraz uważają za przysmak i afrodyzjak. Meksykanie używają go do wróżenia, a rdzenni Afrykańczycy przy jego pomocy rzucają zaklęcia.
Okratek australijski
Równie przerażający co próchnilec maczugowany może okazać się okratek australijski. Swoim wyglądem przypomina on niektórym palce diabła. Co ciekawe, właśnie tak brzmi jego angielska nazwa.
Na terenie Polski wspomnianego grzyba spotyka się coraz częściej, choć jak sama nazwa wskazuje, pochodzi on z Australii. Gatunek wytwarza woń łudząco podobno do zgniłego mięsa, czym przyciąga muchy pomagające mu w rozprzestrzenianiu zarodników.
Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica kasztanowata może przypominać wyglądem pofałdowaną korę mózgu. Często mylona jest ona ze smardzami, co może skończyć się doprawdy tragicznie, gdyż grzyb zawiera gyromitrynę, czyli związek chemiczny, który w naszym organizmie przekształca się w toksyczną i rakotwórczą monometylohydrazynę.
Pomimo tego faktu wiele osób decyduje się na skosztowanie piestrzenicy po specjalnym przygotowaniu. W najgorszym wypadku bywa to ich ostatni posiłek w życiu.