​Mięso krowy z lasu smaczniejsze? Zbadają to polscy naukowcy

Badacze mają sprawdzić, jak krowy prymitywnych ras czują się w lesie - i jak leśne warunki wpłyną na ich mięso. Uczeni chcą także ocenić, jak krowy oddziałują na bioróżnorodność tamtejszego ekosystemu.

Polskie czerwone krowy
Polskie czerwone krowyWikimedia Commons

Badania będą dotyczyć krowy polskiej czerwonej, która jest jedną z ras bydła rodzimego w Europie. 

Kierownik Stacji Badawczej Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ) w Popielnie dr Mamadou Bah powiedział PAP, że to rasa pierwotna, dobrze przystosowana do trudnych warunków bytowania. - Krowy polskiej rasy czerwonej wyróżniają się dużą odpornością, są długowieczne, dożywają nawet 20 lat, odznaczają się wysoką płodnością i dużą żywotnością cieląt. Krowy nie są wybredne, jeśli chodzi o pasze i dość szybko regenerują utraconą kondycję - wyjaśnił dr Bah.

Projekt naukowy ma być realizowany na Półwyspie Popielniańskim. Będzie polegał na wypasie krowy polskiej czerwonej w środowisku naturalnym, czyli na terenie leśno-łąkowym w towarzystwie - lub bez - konika polskiego.

W ten sposób naukowcy zbadają, jak leśne warunki hodowli wpłyną na jakość i smak mięsa wołowego. Ma to być początkiem do uzyskania certyfikatu dla produktu końcowego - mięsa polskiej czerwonej.

Projekt poprowadzi zespół naukowców i hodowców ze Stacji IRZiBŻ PAN oraz Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Przeniesieniem naukowej wiedzy na rolniczy grunt zajmie się Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Badania i obserwacje krów będą prowadzone z pomocą najnowszych technologii opracowanych przez firmę White Hill z Białegostoku. Stworzony zostanie elektroniczny system wyposażony w kamery do pomiaru niezbędnych parametrów zootechnicznych u bydła. Testowany będzie również wirtualny pastuch, który naukowcy unowocześnili na potrzeby projektu. Umożliwia on utrzymywanie zwierząt w lesie bez konieczności budowy ogrodzeń - wyjaśnił dr Bah.

Dodatkowo stworzony zostanie informatyczny system zarządzania danymi zwierząt oparty o algorytmy sztucznej inteligencji oraz przetwarzania danych BIG DATA, umożliwiający śledzenie poszczególnych linii genetycznych. - Integralną część projektu stanowić będą badania ekologiczne. Sprawdzimy, jak odtwarzają się lasy pastwiskowe i świetliste dąbrowy. W skali Europy jest to środowisko niemal nieistniejące, a jednocześnieniezwykle cenne przyrodniczo. Realizacja projektu pozwoli ocenić, jak wypas zwierząt gospodarskich wpływa na strukturę i bioróżnorodność tych obszarów - wyjaśnił dr Bah.

Naukowiec podkreśla, że choć ustawa o lasach zakazuje w Polsce wypasu w lasach, to projekt będzie realizowany na terenie stacji badawczej, która nie podlega tym przepisom.

W lesie żyją także koniki polskie. Dzięki temu naukowcy sprawdzą, czy prymitywne rasy bydła mogą być utrzymywane wraz z innymi gatunkami dzikich zwierząt.

- Badania w skali naszego kraju i Europy będą miały zdecydowanie nowatorski charakter, zarówno pod względem biologicznym, jak i w zakresie zastosowanych innowacyjnych technologii sztucznej inteligencji i wirtualnego ogrodzenia. Tylko w niektórych krajach Europy, np. Holandii, dopuszczony jest wypas bydła w warunkach wolnościowych, realizowany dla celów ochrony przyrody i bioróżnorodności. Realizacja tego wyjątkowo interdyscyplinarnego projektu umożliwiłaby podobny model wypasu również w naszym kraju - ocenił dr Bah.

Naukowiec podkreślił, że chów przemysłowy zwierząt budzi w Polsce coraz większy społeczny opór. Jego zdaniem to unikalna szansa "promocji rodzimych ras bydła, rolnictwa ekologicznego oraz trwałego i zrównoważonego modelu zintegrowanego użytkowania przyrody dzikiej i udomowionej".

Stacja Badawcza PAN w Popielnie została włączona do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w 2016 r. Jej misją jest ochrona różnorodności biologicznej, między innymi poprzez hodowlę zwierząt ras zachowawczych (koniki polskie, bydło rasy polska czerwona i nizinna czarno-biała), jak również edukacja, promowanie zasad zrównoważonego rozwoju i postaw ekologicznych.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas