Świerszcze w chlebie. Polscy naukowcy wymieniają liczne zalety
Żywność z dodatkiem owadów kojarzy się w Polsce raczej źle. Tymczasem naukowcy z Poznania przekonują, że żywność z dodatkiem owadów może dostarczyć organizmowi wielu cennych substancji. Reportaż Adrianny Borowicz z "Czystej Polski".

Owady mogą być źródłem wielu cennych substancji odżywczych, przekonują naukowcy z Poznania.
"Kojarzą się z robactwem, roznoszą choroby, nie były przedmiotem badań na cele żywnościowe, natomiast w innych kulturach one są elementem diety" - mówi prof. Zbigniew Krejpcio.
Owady na proszek
Na całym świecie spożywa się 2 tys. gatunków owadów jadalnych. Unia Europejska zezwoliła na spożywanie czterech.
Konsumentów mogą odrzucać wizje chrupania świerszczy oraz karaczanów w całości.
Według dr. hab. Przemysława Kowalczewskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu po przetworzeniu owadów na proszek mączka białkowa nadaje się do wykorzystania w wielu produktach, np. chlebie. Naukowcy potwierdzili, że taki chleb z dodatkiem mąki z owadów dłużej pozostaje świeży. Na razie to jednak ciekawostka kulinarna dla odważnych i spożywających produkty odzwierzęce.
Mąka z świerszczy w chlebie
Naukowcy z Poznania analizują czy owady mogą być źródłem cennych pierwiastków, takich jak jod i selen. Oba są kluczowe dla zdrowia tarczycy.
"Jod jest pierwiastkiem bardzo ulotnym, większa temperatura powoduje, że jego ilość maleje, jest tak na przykład w soli jodowanej. Po pewnym czasie przechowywania jest tam już jego mniej" - dodaje prof. Krejpcio.
Owady jadalne są obecnie hodowane w kontrolowanych warunkach.