Pierwszy kraj w Europie i na świecie przygotował plan promocji weganizmu
Duński rząd jako na razie jedyny w Europie i na świecie opublikował plan zrewolucjonizowania systemu żywnościowego na bardziej zrównoważony i roślinny. Według Ministra Żywności Danii ze zwiększenia popularności diety roślinnej na świecie płyną same korzyści.
Dania jest jak na razie pierwszym krajem w Europie, a także na świecie, który opublikował plan działania dotyczący przekształcenia systemu żywnościowego na (choć nie w pełni) roślinny.
Na 40 stronach zapisano m.in. zobowiązanie rządu do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez zwiększenie produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Rząd zachęca ponadto obywateli do żywienia się w bardziej ekologiczny sposób. Wreszcie Duńczycy nakreślają plan dotyczący zwiększenia eksportu roślinnych produktów, a co za tym idzie rozwijania gospodarki.
Duńscy kucharze mają wziąć też udział w szkoleniach w zakresie przygotowywania roślinnych dań.
Sekretarz generalny Duńskiego Towarzystwa Wegetariańskiego Rune Christoffer Dragsdahl określił plan rządu jako "przełomowy w skali międzynarodowej". Inne europejskie organizacje promujące dietę roślinną również mają nadzieję, że działania Danii zainspirują inne państwa członkowskie UE do promocji żywności pochodzenia roślinnego.
W 2025 r. Dania będzie przewodzić Radzie Europejskiej. Będzie to szansa na prezentację przełomowych planów dotyczących żywienia oraz jego wpływu na środowisko i klimat. Z wielu badań wynika, że zrównoważona dieta roślinna ma najmniejszy wpływ na środowisko i klimat. Dodatkowym etycznym argumentem stojącym za propagowaniem diety roślinnej jest zmniejszenie skali, a nawet zlikwidowanie przemysłowych hodowli zwierząt, które czerpią zyski z cierpienia miliardów zwierząt i obciążają środowisko.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze wykazało, że przyjazny dla klimatu system żywnościowy wpływa także na zdrowie mieszkańców, a co za tym idzie, na zmniejszenie kosztów przeznaczanych na opiekę zdrowotną.