Największy na świecie program darmowej żywności i głód

Aż 690 mln ludzi na całym świecie cierpi z powodu niedożywienia i głodu. Ta zastraszająca liczba mrozi krew żyłach. Ofiarą tego zjawiska są zwłaszcza osoby ubogie lub skrajnie biedne. Najwięcej niedożywionych mieszka w Azji i to właśnie tu trwa największy światowy program jedzenia za darmo.

Bieda w Indiach dotyka co trzeciego mieszkańca
Bieda w Indiach dotyka co trzeciego mieszkańcaEast News
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Raport żywnościowy ONZ wskazuje, że przyczyną głodu w Azji są pogłębiające się nierówności społeczne, a także zmiany klimatu. Zarobki są na tyle niskie, że miliony ludzi żyją w nędzy. ONZ przewiduje, że do 2030 r. problem niedożywienia w regionach Azji i Pacyfiku ma zostać całkowicie zlikwidowany.

Darmowe jedzenie w Indiach

Indie od kwietnia 2020 r. prowadzą program, w którym za darmo karmią ludzi. W ramach akcji rząd co miesiąc wysyła lub dostarcza do gospodarstw domowych 5 kg zbóż: m.in. ryżu i pszenicy. Indie to jeden z największych konsumentów ryżu na świecie obok Chin i Indonezji. Rząd Indii musiał jednak ograniczyć eksport ryżu ze względu na rosnące obawy o kurczące się zapasy zbóż, które zostały zniszczone w tym roku przez suszę lub dotkliwe powodzie. Producenci ryżu mierzą się teraz z wieloma przeszkodami. Niesprzyjająca pogoda w wielu krajach Azji zmieniła też trajektorię cen.

Kobiety w Kalkucie czekają na jedzenie
Kobiety w Kalkucie czekają na jedzenieEast News

Indie przedłużyły właśnie program rozdawania darmowej żywności o trzy miesiące. Zwiększy to wydatki rządu o 5,46 mld dolarów. Pod koniec roku w Indiach mają się odbyć się wybory.

"Program darmowej żywności pomógł Indiom uniknąć głodu podczas epidemii koronawirusa. Jednak wiele ludzi wciąż potrzebuje tej wsparcia i dlatego rząd rozszerzył program" - powiedział Devinder Sharma, niezależny ekspert ds. polityki rolnej i żywnościowej.

"Ale został również przedłużony z powodu zbliżających się wyborów stanowych" - dodał.

Niedobory jedzenia

Najnowszy raport ONZ mówi jasno: zmiany klimatu prowadzą do zachwiania sektora żywności na świecie. Efekt cieplarniany negatywnie wpływa także na jakość zbóż i traw oraz stabilność zbiorów. Cieplejsze i bardziej suche warunki zwiększyły na dodatek śmiertelność drzew, zaburzając życie lasów i pozyskanie drewna wykorzystywanego w wielu sektorach gospodarki.

Masowe rybołówstwo, hodowla, rolnictwo, leśnictwo i akwakultura prowadzą często do zachwiania równowagi bioróżnorodności, a co za tym idzie, długofalowych problemów żywnościowych. Ocieplenie klimatu spowolniło wydajność rolnictwa w ciągu ostatnich 50 lat, a plony ucierpiały ze względu na emisje ozonu i metanu.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas