Przemysław Białkowski podcast: Ekologiczna kawa

Okazuje się, że kawa też może być ekologiczna. Coraz więcej kawiarni chwali się również tym, że podaje kawę w zrównoważony sposób. Zmiany klimatu mogą jednak w znaczący sposób wpłynąć na jej uprawy oraz to, jak będzie wyglądała kawa, którą będziemy pić w przyszłości.

- Wszyscy mierzymy się ze zmianami klimatu. To ogromne wyzwanie nie tylko dla sektora energetycznego (...) Tak naprawdę każdy biznes, nawet ten najmniejszy, w ciągu najbliższych lat będzie musiał się zmienić - ocenia Krzysztof Rzyman, właściciel kawiarni, działacz partii Zieloni i autor podcastu ekologicznego.

Zielona kawa: dlaczego warto ją pić

Jak pić kawę bez szkody dla środowiska?

Z powodu zmian klimatycznych kawa drożeje i przeżywa światowy kryzys. Z powodu rosnących temperatur rolnicy są zmuszeni przenosić uprawy lub całkowicie z nich rezygnować. Widać to choćby na półkach sklepowych, gdzie ceny kawy osiągają w ostatnich miesiącach rekordowo wysoki poziom. 

Reklama

Jednak nie tylko uprawy i palarnie ziaren mają wpływ na środowisko. Emisje generuje także transport kawy, a nawet jej parzenie w domu. - Parząc kawę, najwięcej energii (...) zużywa ekspres. To, co możemy zrobić najprostszego, to przejść na zieloną energię. Zachęcam do tego każdego - każdego przedsiębiorcę, jak i każdą osobę, która ma w domu taką możliwość - mówi Krzysztof Rzyman.

Innym problemem związanym ze spożywaniem kawy są nieekologiczne opakowania jednorazowego użytku. Kubki z logo kawiarni, w których są sprzedawane napoje na wynos urosły w ostatnich latach nawet do swojego rodzaju symbolu statusu społecznego. Jednak coraz więcej konsumentów i kawiarni zaczyna dostrzegać zalety kubków wielorazowych.

- Faktycznie kiedyś było popularne mieć ten kubek z sieciówki w ręce. Teraz moim zdaniem trendy jest mieć kubek wielorazowy w ręce - mówi gość Przemysław Białkowski podcast. Zauważa jednak, że klienci na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim wygodę, więc zmiana ich przyzwyczajeń nie odbywa się z dnia na dzień. Dobrym i skutecznym sposobem na zachęcenie gości do korzystania z opakowań wielorazowych może być na przykład wprowadzenie systemu kaucyjnego na kubki do kawy - wskazuje Krzysztof Rzyman. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | zmiany klimatu | przemysław białkowski podcast | podcast
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy