We Włoszech rośnie więcej bananów. Wszystko przez zmiany klimatu

Zmiany klimatycznie sprawiły, że we Włoszech trzykrotnie wzrosły w ciągu ostatnich pięciu lat uprawy egzotycznych owoców, w tym mango i bananów. Jest też coraz więcej włoskich awokado, a nawet trzciny cukrowej.

Globalne ocieplenie sprawia, że we Włoszech produkuje się coraz więcej egzotycznych owoców, takich jak banany
Globalne ocieplenie sprawia, że we Włoszech produkuje się coraz więcej egzotycznych owoców, takich jak banany123RF/PICSEL

Jak podkreślają eksperci, cytowani przez Ansę, uprawy owoców, które dotąd kojarzyły się wyłącznie z innymi kontynentami, zajmują obecnie 1200 hektarów w Apulii, Kalabrii i na Sycylii na południu kraju. W Palermo rolnicy ze związku Coldiretti zorganizowali pierwszą wystawę produktów z tych upraw.

Egzotyczne owoce rosną we Włoszech

Na Sycylii uprawy awokado i mango, a także marakui znajdują się w rejonie Mesyny i na polach w pobliżu wulkanu Etna. Ale można tam znaleźć też tak niecodzienne owoce, jak występujący głównie w Meksyku czarny sapot i pigwica właściwa uprawiana w Ameryce Środkowej.

Apulia szczyci się obecnie już nie tylko pomidorami, których jest prawdziwym zagłębiem, ale także uprawami bananów, limonek, jagód goji. W tamtejszej gminie Castellaneta zasadzono 32 tys.drzew awokado, a w krainie Salento jest ich około 100 tys.

Banany i trzcina cukrowa w Europie? To możliwe

Z Kalabrii pochodzą orzechy makadamia, uprawiane głównie na Hawajach i w południowej Afryce. W tym regionie na czubku "włoskiego buta" uprawiana jest także trzcina cukrowa.

Z sondażu przeprowadzonego przez Instytut badań rynkowych Ixe wynika, że 70 proc. Włochów szuka w sklepach i na targach egzotycznych do niedawna owoców pochodzących z krajowych upraw. Tłumaczą to większą gwarancją świeżości oraz swoimi obawami o bezpieczeństwo produktów z importu.

Uprawy ryżu we Włoszech wyniszczone susząDeutsche WelleDeutsche Welle
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas