To koniec popularnego wina z Węgier? Upały zmieniają oblicze winiarstwa
Wysokie temperatury wpływają na wczesne zbiory owoców. Tak jest właśnie w przypadku winogron na Węgrzech. Naukowcy twierdzą, że rosnące temperatury mogą sprawić, że w kraju będzie zbyt gorąco, aby produkować słynne na cały świat wino Tokaj. Winiarze widzą jednak iskrę nadziei.
Deserowe wina tokajskie produkuje się na Węgrzech od wieków, a w Europie poznano je co najmniej w XV w. Tokaj powstaje przede wszystkim z owoców szczepu furmint, ale w regionie uprawia się także inne szczepy, np. hárslevelű i sárgamuskotály (żółty muscat). Smak tokajskich trunków to zasługa specyficznych warunków, jakie panują w tym regionie.
Okazuje się, że tokajskie szczepy mogą gorzej radzić sobie z coraz intensywniejszymi falami upałów. Tegoroczne zbiory winogron mogą być zagrożone. Wysokie temperatury zmuszają węgierskie winnice do wczesnych zbiorów, a nawet przebranżowienia.
Tokaj. Symbol Węgier zagrożony falami upałów
Najgorętszy w historii lipiec na Węgrzech zmusił miejscowych winiarzy do rozpoczęcia zbiorów białych winogron na początku sierpnia. To o miesiąc wcześniej niż zwykle. Według raportu Państwowej Służby Meteorologicznej lipiec tego roku był na Węgrzech najcieplejszy od rozpoczęcia monitorowania temperatury w 1901 roku. A zmiany klimatyczne wpływają również na węgierski przemysł winiarski, zwłaszcza na produkcję białego wina.
Klimatolog Péter Szabó w rozmowie z portalem mandier.hu sugeruje, że węgierscy producenci wina - z których ponad dwie trzecie uprawia winogrona na wino białe - muszą przebranżowić się i przejść na produkcję wina czerwonego. To bowiem lepiej nadaje się do cieplejszego klimatu.
Winiarze nie tracą nadziei
Węgierscy winiarze uważają, że będą w stanie dostosować się do zmieniającego się klimatu i kontynuować produkcję tradycyjnych białych win. Będzie to wymagało od nich pewnych działań ochronnych.
"Wygląda na to, że będziemy nowym regionem śródziemnomorskim, więc ta zmiana niekoniecznie musi być niekorzystna dla węgierskiego przemysłu winiarskiego. Musimy się jednak dostosować", powiedział Péter Varga, właściciel winnicy Varga w Badacsonyörs. Jego winiarnia wdraża już strategie minimalizujące narażenie winogron na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i rozważa zasadzenie nowych winnic na wschodnich zboczach.
Około 10 mln litrów Tokaju produkuje się rocznie na Węgrzech.
źródło: Interia/PAP