Afryka Zachodnia stoi w obliczu historycznego kryzysu żywnościowego
Afryka Zachodnia stoi w obliczu najgorszego kryzysu żywnościowego w historii, spowodowanego konfliktami, suszą oraz wpływem wojny na Ukrainie na ceny i dostępność żywności.
Jak podało 11 międzynarodowych organizacji pomocowych we wspólnym oświadczeniu, około 27 milionów ludzi w tym regionie cierpi z powodu głodu, a do czerwca liczba ta może wzrosnąć do 38 milionów, co oznacza wzrost o 40 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem i stanowi historyczny rekord.
Duże połacie Afryki Zachodniej, w tym części Burkina Faso, Mali, Nigru i Nigerii, borykają się z rebeliami islamskimi, które zmusiły miliony ludzi do opuszczenia swoich ziem. Wraz z Czadem, kraje te są najbardziej dotknięte głodem.
W regionie nasiliły się również powodzie i susze, co jest skutkiem zmian klimatycznych i utrudnia prowadzenie działalności rolniczej. Według danych Sieci Zapobiegania Kryzysom Żywnościowym w Afryce Zachodniej produkcja zbóż w roku 2021/22 spadła o 39 proc. w Nigrze i o 15 proc. w Mali.
Wzrost cen żywności
Ponadto ceny żywności na świecie gwałtownie wzrosły, a handel został zakłócony z powodu inwazji Rosji na Ukrainę. Sieć Zapobiegania Kryzysowi Żywnościowemu twierdzi, że negatywny wpływ miało również zamknięcie granic z powodu epidemii COVID-19.
"To, co jest nowe i pogarszające się, to przede wszystkim przesiedleńcy i porzucone ziemie z powodu konfliktu, ale także nowe czynniki napędzające" - powiedział Assalama Dawalack Sidi, dyrektor regionalny Oxfam na Afrykę Zachodnią i Środkową.
Zobacz również:
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) sześć krajów Afryki Zachodniej importuje 30-50 proc. swojej pszenicy z Rosji i Ukrainy.
Sidi ostrzega, że wojna w Ukrainie może również spowodować przekierowanie bardzo potrzebnych funduszy z regionu.
"Wielu darczyńców już zapowiedziało, że może zmniejszyć fundusze dla Afryki, aby zapłacić za uchodźców w Europie" - powiedziała.