Termity mogą pomóc w przemienianiu słomy w biopaliwa

Bakterie znajdujące się we wnętrznościach jednego z ich gatunków potrafią rozkładać pszenną słomę, w przydatne substancje, m.in. biopaliwa.

Termity.
Termity.East NewsEast News
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Naukowcy odkryli, że mikroby z wnętrzności niektórych gatunków termitów mogą pomóc w rozkładzie ligniny, szczególnie twardego polimeru zawartego w słomie.

Jelita termitów są maleńkimi bioreaktorami pełnymi mikrobów, które pozwalają owadom trawić twarde hemicelulozy, lgninę i celulozę w drewnie. Pierwsze dwa polimery to polisacharydy, które mogą być rozłożone na cukry, a następnie przetwarzane na paliwo w bioreaktorach. Lignina natomiast jest polimerem, który może być przekształcony w użyteczne chemikalia przemysłowe. Enzymy pochodzące z grzybów mogą degradować ligninę, która jest najtrudniejszym polimerem do rozłożenia z wymienionej trójki, ale naukowcy poszukują enzymów bakteryjnych, które są łatwiejsze w produkcji.

W poprzednich badaniach Guillermina Hernandez-Raquet i współpracownicy wykazali, że mikroby jelitowe czterech gatunków termitów mogą degradować ligninę w bioreaktorach beztlenowych.

Biopaliwa

Teraz, we współpracy z Yuki Tobimatsu i Mirjam Kabel, chcieli przyjrzeć się bliżej procesowi, w którym mikroby degradują ligninę i zidentyfikować modyfikacje, jakie wprowadzają do tego materiału.

Badacze umieścili wnętrzności każdego z czterech gatunków termitów w oddzielnych bioreaktorach beztlenowych, a następnie dodali słomę pszenną jako jedyne źródło węgla.

Po 20 dniach porównali skład strawionej słomy ze słomą niepoddaną obróbce. Wszystkie mikroby jelitowe degradowały ligninę (do 37 proc.), chociaż były bardziej wydajne w rozkładaniu hemiceluloz (51 proc.) i celulozy (41 proc.). Lignina pozostała w słomie uległa zmianom chemicznym i strukturalnym.

To nie jedyny tak interesujący sposób uzyskiwania przydatnych w przemyśle substancji. Niedawno naukowcy z Massachusetts Institute of Technology poinformowali o opracowaniu nowatorskiej metody wykorzystania drożdży do produkcji etanolu, biopaliwa i bioplastików. Badanie - finansowane przez Departament Energii USA oraz National Institutes of Health - pozwoliło na redukcję produktów ubocznych procesu fermentacji, które są często szkodliwe dla drożdży.

Źródło: EurekAlert, Bio Market Insights

mcz

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas