Chleb można… wydrukować. Druk 3D pomaga z marnowaniem żywności

Druk 3D może ograniczyć marnotrawstwo żywności. Naukowcy dzięki drukowi 3D potrafią już przetworzyć choćby okruszki chleba czy owoce i warzywa, które nie trafiły na półki sklepowe. Marnowanie jedzenia to rosnący problem – tylko w Polsce co roku wyrzuca się około pięć milionów ton żywności.

Druk 3D może okazać się pomocny w pewnym nieoczekiwanym obszarze. Na świecie powstaje coraz więcej pomysłów na to jak z jego pomocą ograniczyć marnowanie żywności. Wyrzucanie przydatnego do spożycia jedzenia to coraz większy problem
Druk 3D może okazać się pomocny w pewnym nieoczekiwanym obszarze. Na świecie powstaje coraz więcej pomysłów na to jak z jego pomocą ograniczyć marnowanie żywności. Wyrzucanie przydatnego do spożycia jedzenia to coraz większy problempixabay.com

 Holenderska badaczka Elzelinde van Doleweerd jest autorką projektu Upprinting Food, który pozwala na odzysk i produkcję żywności z okruszków chleba. Pozostałości pieczywa, z reguły traktowane jako odpady, przerabiane są na jadalną masę, która następnie wykorzystywana jest do "wydrukowania" nowej żywności.

Druk 3D pozwala wykorzystać okruszki chleba

Gdy z masy uformuje się już nowe kształty poprzez druk 3D, produkty te są pieczone i liofilizowane. Dzięki temu zyskują chrupiącą, podobną do krakersów formę i mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Odwadnianie (liofilizowanie) jest tutaj kluczowe, bo eliminuje ryzyko występowania szkodliwych bakterii.

Stworzono już wiele przepisów na drukowane w 3D przekąski, które wykorzystują przede wszystkim okruszki chleba i resztki warzyw, ale także zioła i owoce. Produkty z przetworzonych odpadków wydrukowane w 3D smakują jak ciasteczka lub krakersy.

Obecnie Holenderka współpracuje z jedną z chińskich firm, badając możliwości wykorzystywania odpadów konsumpcyjnych z ryżu, a także pochrzynu skrzydlatego (rodzaj ziemniaka).

Warzywa i owoce przerobione na nowe produkty

Z kolei niezależne stowarzyszenie producentów warzyw i owoców w Holandii we współpracy z firmą 3-D Oceanz postanowiło zbadać możliwość druku 3D żywności z warzyw i owoców odrzucanych przez kontrolę jakości.

Specjalistom, którzy brali udział w tym projekcie z odrzuconych pomidorów udało się stworzyć pastę do smarowania.

Organizacja Narodów Zjednoczonych podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, średnio 173 kg na mieszkańca.

Z kolei z badań przeprowadzonych w ramach trzyletniego Projektu PROM wynika, że Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.

Przemysław Białkowski podcast: Marnowanie żywnościStowarzyszenie Program Czysta Polska

Źródła: Zielona Interia, PAP Nauka w Polsce