Wiele osób popełnia błąd w kuchni. Papier staje się toksyczny

Pieczesz w piekarniku w temp. 250 stopni z użyciem papieru do pieczenia? Popełniasz błąd. W zbyt wysokiej temperaturze ten produkt może uwalniać do żywności toksyny.

Czy każdy papier do pieczenia jest odporny na wysokie temperatury? Niekoniecznie
Czy każdy papier do pieczenia jest odporny na wysokie temperatury? Niekoniecznie123RF/PICSEL

Papier do pieczenia ma z zasady charakteryzować się dużą wytrzymałością na wysokie temperatury. Ale nie ekstremalnie wysokie, bo dochodzi wówczas do uwolnienia szkodliwych związków.

Papier do pieczenia. Piec można w określonej temperaturze

Papier do pieczenia jest wygodnym rozwiązaniem do beztłuszczowej obróbki termicznej, zapobiega przywarciu jedzenia, a często dzięki temu mycie blachy czy naczyń żaroodpornych jest łatwiejsze lub nawet pomijane.

To materiał wykonany z celulozy, który ma kontakt z żywnością i podlega regulacjom unijnym. Odpowiednio stosowany nie może zawierać i uwalniać do żywności żadnych szkodliwych składników.

Ale papier stosowany nieprawidłowo może uwolnić toksyczne związki. Często popełniamy ten błąd w kuchni. A jest nim używanie papieru do pieczenia przy jednoczesnym ustawieniu nieodpowiedniej temperatury. Maksymalna temp. jest podana na opakowaniu, to zazwyczaj 220°C, rzadziej do 230°C.W przypadku quilonu to nawet 200°C.

Powłoka papieru do pieczenia jest zazwyczaj wykonana z silikonu z piasku i kwarcu lub quilonu, choć ta druga substancja rzadziej występuje w produktach na terenie UE - taki papier jest tańszy i najprawdopodobniej mniej trwały. Popularne są też coraz bardziej wielorazowe maty teflonowe nadające się do piekarników gazowych i elektrycznych - tu piec można w temp. maks. 230°C.

Największym błędem popełnianym przez konsumentów używających papieru do pieczenia jest ustawianie złej temperatury123RF/PICSEL

Podczas pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze do żywności mogą uwolnić się potencjalnie szkodliwe związki, tzw. wieczne chemikalia - ocenia Niemiecka Federacja Ochrony Środowiska i Przyrody (BUND).

PFAS, czyli per- i polifluoroalkilowe substancje chemiczne, stosowane powszechnie w produktach codziennego użytku – od nieprzywierających patelni po odzież wodoodporną. Ich trwałość oraz odporność na degradację sprawiają, że określane są właśnie mianem wiecznych chemikaliów. Nie ma jednak pewności co do tego, jakie ilości PFAS zawierają papiery do pieczenia.

Z kolei w niewybielanym, naturalnie brązowym papierze do pieczenia (który po użyciu może zostać wyrzucony na kompost, ponieważ jest biodegradowalny) nie będzie chloru. Najpopularniejszą metodą wybielania papieru jest właśnie stosowanie związków chloru, w papierze zostają pozostałości 2,3,7,8 tetrachlorodibenzodioksyny (TCDD).

Pamiętajmy, że nie należy ponownie używać przypalonego papieru do pieczenia. Ponowne użycie tego samego arkusza jest zalecane po przetarciu powierzchni wilgotną szmatką.

Od pola do stołu. Polscy naukowcy pomagają rolnikomPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas